FOTO/ GRAĐANI I GRAĐANKE SARAJEVA MASOVNO SE ODAZVALI NA PRVI SASTANAK

Prostor premali da bi primio sve: Novi sastanak plenuma u petak u Zetri!

Arhiva12.02.14, 18:08h

Kako javlja reporter DEPO portala, koji se nalazi na licu mjesta, toliko je građana i građanki stiglo na prvi sastanak plenuma da ih skromne prostorije Centra za kulturnu i medijsku dekontaminaciju u kampusu Univerziteta u Sarajevu ne mogu primiti

prvi sastanak plenuma građana SarajevaNa današnjem sastanka plenuma građana u Sarajevu nije bilo uvjeta da se razgovara zbog ogromnog broja građana koji su se odazvali u premale prostorije Centra za kulturnu i medijsku dekontaminaciju. Zbog toga je novi sastanak plenuma zakazan za petak, 14. februara za 17.30 sati u Olimpijskoj dvorani "Zetra".

Danas je nakon 40-ak minuta završen prvi plenum zbog toga što se demonstranti nisu mogli dogovoriti ko će dobiti riječ - jer je toliko zahtjeva koje žele uputiti vlastima. Današnji moderator plenuma bio je novinar i direktor sarajevskog Mediacentra Boro Kontić.

Prostorije u kojima je plenum organiziran nisu mogle da prime brojne nezadovoljne građane stoga je propao pokušaj formuliranja zahtjeva koji su trebali biti upućeni vlastima. Veliki broj građana i građanki ostao je ispred vrata.

prvi sastanak plenuma građana Sarajeva

Uime Organizacionog odbora Plenuma građana Ibrahim Tanović kazao je večeras novinarima da današnji plenum nije bilo moguće realizirati jer je bilo mnogo građana s brojnim zahtjevima koje je trebalo artikulirati.

Prostorije u kojima je plenum organiziran nisu mogle da prime brojne nezadovoljne građane stoga je propao pokušaj formuliranja zahtjeva koji su trebali biti upućeni vlastima.

- Cilj je bio da se osigura veći prostor kako bi građani iznijeli svoja mišljenja. Nadam se da će tada svi moći reći ono što žele. Moramo voditi konstruktivnu diskusiju u kojoj svi imaju pravo glasa odnosno nešto što možemo nazvati prvom skupštinom građana Sarajeva - pojasnio je Tanović.

Ponovio je da je plenum samo odgođen kako bi se stvorili uvjeti da svi učesnici ravnopravno sudjeluju u njemu.

prvi sastanak plenuma građana Sarajeva

Ono što se tokom jednosatnog plenuma moglo čuti je traženje socijalne pravde te zahtjevi za pravednije društvo, zahtijevaju bolju raspodjelu kapitala i imovine, a najveći razlog izlaska na ulice su socijalno-ekonomske prirode.

Građanka Valentina Pellizzer pojasnila je da je bilo mnogo zahtjeva, a organizatori kažu da je današnji plenum bio demokratija uživo.

Najavljeno je da će se protesti građana održavati svaki dan u 12 sati ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Od petka, 7. februara, građani Sarajeva, Mostara, Tuzle, Zenice i brojnih drugih gradova okupljaju se na protestima tražeći socijalnu pravdu.

prvi sastanak plenuma građana Sarajeva

prvi sastanak plenuma građana Sarajeva/ Foto: AA

prvi sastanak plenuma građana Sarajeva/ Foto: AA

prvi sastanak plenuma građana Sarajeva/ Foto: AA

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

VEZANI TEKST: FOTO/ PROTESTI U SARAJEVU NASTAVLJENI UZ GITARU I PJESME: Demonstranti na prvom sastanku plenuma građana, uspostavljen saobraćaj u Titovoj i Alipašinoj ulici


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook