VESNA PUSIĆ, HRVATSKA MINISTRICA VANJSKIH I EVROPSKIH POSLOVA

Uzrok nemira u BiH je socijalno stanje, Evropska unija mora biti efikasnija

Arhiva12.02.14, 21:56h

U EU postoji svijest da se cijela stvar sagleda šire i djeluje brže i efikasnije. Postoji i svijest da je, bez obzira na različiti mozaik sudionika u događanjima u BiH, socijalna situacija teška i da se tom činjenicom treba baviti, rekla je Pusić novinarima

vesna pusić nova3

EU smatra da je socijalno nezadovoljstvo glavni razlog masovnih prosvjeda u BiH i svjesna je da treba učinkovitije i brže pomoći u rješavanju teških socijalnih prilika u toj zemlji, izjavila je u srijedu u Zagrebu ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić.

"U EU postoji svijest da se cijela stvar sagleda šire i djeluje brže i efikasnije. Postoji i svijest da je, bez obzira na različiti mozaik sudionika u događanjima u BiH, socijalna situacija teška i da se tom činjenicom treba baviti", rekla je Pusić novinarima.

Istaknula da će Hrvatska, koja s BiH dijeli granicu dužu od 1.000 kilometara, razgovarati o stanju u BiH i s evropskim partnerima i sa SAD-om, ali drži da je to evropsko pitanje.

"Smatramo da je BiH pravo europsko pitanje i da je zadaća Europe da pomogne izlasku iz te situacije", naglasila je šefica hrvatske diplomacije koja je početkom sedmice sudjelovala na sastanku evropskih ministara vanjskih poslova na kojem se raspravljalo o nemirima u Bosni i Hercegovini.

Po njenim riječima, Unija je jedan od rijetkih autoriteta koji je prihvaćen u BiH, ali je dugo integraciji te zemlje prilazila postavljajući uvjete i tražeći rješavanje konkretnih pitanja kako bi počelo približavanje EU-u.

"Mislimo da bi bilo jednostavnije kada bi počeo specifično dizajnirani proces namijenjen BiH, kao što je u slučaju Srbije i Kosova pitanje međusobnog priznavanja postalo sastavni dio samog procesa, a ne više preduvjet za njegov početak", pojasnila je Pusić.

Hrvatska ministrica je dodala da bi taj plan, o kojem se u Bruxellesu već razgovara, uključivao instrumente koji su na raspolaganju institucijama Unije.

"EU ne može doći u neku zemlju i krojiti unutarnju konfiguraciju, ali može postaviti kriterije funkcioniranja institucija i kriterije unutarnje integracije države koja ide paralelno s integracijom u EU".

Dodala je da EU nije policajac niti može nekome, osobito državi koja nije članica EU-a, nametati kriterije za unutarnje uređenje.

"Ali može stvoriti uvjete koji su toj zemlji i ljudima u njoj privlačni i prema kojima želi ići. To je glavni instrument moći Unije", rekla je Pusić.

 (Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook