MILORAD DODIK

SNSD spremna da podrži održavanje prijevremenih, ali nikako vanrednih izbora u Republici Srpskoj

Arhiva11.02.14, 17:54h

Lider SNSD-a Milorad Dodik pojasnio je, nakon sjednice Izvršnog odbora stranke, da su spremni da prihvate termine izbora koje odredi opozicija u RS i da odluku o tim izborima treba da donese Narodna skupština RS-a, a nikako parlament BiH

Milorad Dodik novaSavez nezavisnih socijaldemokrata (SNDS) spreman je da prihvati moguće održavanje prijevremenih, ali nikako vanrednih izbora u RS i nije spremna da podrži izmjene Izbornog zakona BiH koje predlaže SDPBiH.

Lider SNSD-a Milorad Dodik pojasnio je, nakon sjednice Izvršnog odbora stranke, da su spremni da prihvate termine izbora koje odredi opozicija u RS i da odluku o tim izborima treba da donese Narodna skupština RS-a, a nikako parlament BiH.

Za izmjene Izbornog zakona BiH koje predlaže SDPBiH je rekao da ta stranka njima "pokušava da spasi svoju kožu i da ponude novu centralizaciju određenog pitanja na nivo BiH, predlažući da odluku o izborima, pa i u općinama mora da donese parlament BiH“.

- To je nova podvala SDPBiH i ne može da bude prihvaćena - dodao je.

Kazao je da za RS postoje samo prijevremeni izbori i oni traju do određenog mandatnog perioda, a da bi i u oktobru imali nove izbore.

- Ako opozicija misli da se u RS treba da održe prijevremeni izbori, onda smo spremni da se ide u parlament RS i usvoje izmjene, ali bi to značilo da će biti izbora i u oktobru - zaključio je Dodik.

On je dodao da je Izvršni odbor SNSD-a zaključio da je BiH u izrazitoj krizi, koja se godinama generira iz FBiH, nastale zbog upornog neprihvatanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao osnova za funkcioniranje zemlje.

SNSD odbacuje pokušaje gradnje unitarne BiH, te smatra da protesti imaju političku pozadinu i da će se u RS sve učiniti da ona ostane stabilna i mira, da se u tom entitetu očuva ustavni poredak, te da se sigurnosne agencije suprostave bilo kakvom prelijevanju nemira na RS.

(Fena/md)

VEZANI TEKST: SDS PREDLAŽE PRIJEVREMENE IZBORE U RS: Građani RS se solidarišu s građanima FBiH. Ali, zbog osjećaja da bi mogli napraviti štetu RS, ne izlaze na proteste!


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook