SDS PREDLAŽE PRIJEVREMENE IZBORE U RS

Građani RS se solidarišu s građanima FBiH. Ali, zbog osjećaja da bi mogli napraviti štetu RS, ne izlaze na proteste!

Arhiva11.02.14, 17:15h

Pozivamo Milorada Dodika kao predsjednika RS i institucije, od Narodne skupštine RS do Vlade RS-a, da razmisle o mogućnosti da podnesu ostavke i da na taj način otvore proces prijevemenih izbora u RS da bi onemogućili nemile događaje po RS, kaže lider SDS-a

Mladen Bosić novaSrpska demokratska stranka (SDS) predložila je danas da se provedu prijevremeni izbori u RS.

Lider SDS-a Mladen Bosić očekuje da institucije vlasti RS povuku poteze koji će omogućiti da se ti izbori provedu u što kraćem roku i da se ne ostavi “prostor vakuma” od osam mjeseci koji bi mogao imati, kako navodi, teške posljedice po sve.

- Pozivamo Milorada Dodika kao predsjednika RS i institucije, od Narodne skupštine RS do Vlade RS-a, da razmisle o mogućnosti da podnesu ostavke i da na taj način otvore proces prijevemenih izbora u RS da bi onemogućili nemile događaje po RS. Građani su opravdano nezadovoljni. To nezadovoljstvo raste svaki dan i podstaknuto je protestima koje gledaju u FBiH. Čak se dio građana RS i solidariše s građanima FBiH. Ali, zbog osjećaja da bi mogli napraviti štetu RS, građani nisu izlazili na proteste - tvrdi Bosić.

To je, kaže, apel i zaključak Predsjedništva SDS-a prema Miloradu Dodiku i vlastima RS da razmisle o svojoj odgovornosti za naredne događaje i da povuku poteze koji bi mogli da spriječe te događaje.

Međutim, SDS ne podržava izmjene Izbornog zakona BiH, koje predlaže SDPBiH, jer se, tvrde, tu radi o prijenosu nadležnosti s RS na nivo BiH.

Bosić je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da su ”zahvalni što su građani RS prepoznali da ne trebaju nasjedati na prelijevanje protesta iz FBiH na RS, jer sve je jasnije da su ti protesti dobijaju političku notu”.

- Činjenica da se vlast RS zavarava da građani ne izlaze na proteste, jer je situacija u RS dobra i što je RS stabilna. Nažalost, građani RS su nezadovoljniji što se tiče socijalnog i ekonomskog položaja nego građani u FBiH. Taj pritisak postaje sve veći - tvrdi lider SDS-a.

Milorad Dodik i vlast RS-a, kako dodaje, “zabadaju glavu u pjesak i ponašaju se kao nojevi, neželeći da prihvate činjenicu da su podjednako nezadovoljni građani RS i da neće da izađu na proteste upravo zbog toga što bi imali političke posljedice po RS”.

- Smatramo da, kada se završi ovo u FBiH, može nešto slično da krene i u RS i zato pozivamo Milorada Dodika i institucije RS da se nađe rješenje za ovu situaciju da se onemoguće ovako nemili događaji u RS - kazao je Bosić i dodao da je sve više nezadovoljnih i ojađenih građana u RS prije svega korupcijom.

I socijalna karta građana u RS je, ističe, mnogo gora nego što izgleda na prvi pogled.

- Ono što je Zlatko Lagumdžija govorio da je gora situacija u RS nego FBiH, nažalost ima osnova. Motiv Lagumdžije je loš i da se probude protesti u RS. Ali, s druge strane zabadanje glave u pjesak vlasti RS može mnogo koštati RS - dodao je Bosić i naveo da nikako ne podržavaju neke ideje da OHR raspiše vanredne izbore.

Kazao je i da je osam mjeseci do izbora i to je suviše veliki rok da se bi se mogla obezbediti socijalna i ekonomska stabilnost u RS i suviše veliki prostor da se građani suzdrže da ne izađu na proteste zbog lošeg stanja u kojem se nalaze.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook