FOTO/ DEMONSTRACIJE NASTAVLJENE U CIJELOM TUZLANSKOM KANTONU

Tuzlaci protestuju uz muziku, druženje i roštiljadu, Kalesijci blokirali magistralni put...

Arhiva11.02.14, 16:58h

Pored Tuzle, demonstranti su se okupili i u Lukavcu, Kalesiji, Živinicama i Čeliću...

protesti u tuzli, 11.2./ Foto: Tip.baFoto: Tip.ba

Građani Tuzle ponovo su se danas okupili ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, kako bi mirnim demonstracijama izrazili svoj protest trenutnom situacijom u Tuzlanskom kantonu. Plenum građana Tuzle, između ostalog, uputio je zahtjeve Skupštini TK da se formira ekspertna nestranačka vlada, kao i zahtjev za smjenom komesara MUP-a TK Samira Aljukića i glasnogovornika MUP-a TK Izudina Šarića.

Članica Plenima građana Tuzle Emina Busuladžić, kazala je da su Skupštini TK predati zahtjevi te da će mirni protesti trajati do njihovog ispunjenja.

˝Nastavit ćemo ove mirne demonstracije uz muziku, druženje i roštiljadu˝, poručila je Busuladžić za Tip.ba.

protesti ispred Vlade TK/ Foto: AAFoto: AA

Podsjetila je na zahtjeve građana, među kojima je prvi bio smjena Vlade TK, zatim tu su zahtjevi za uvezivanjem staža radnicima propalih firmi i uplata doprinosa za socijalno i zdravstveno osiguranje. Zahtjevi Plenuma građana su i pokretanje proizvodnje u fabrikama, kao i ostavka ministra unutrašnjih poslova TK.

˝Sve ove tačke građani su donijeli u plenumu i predali Skupštini TK i zajedno ćemo sa Skupštinom rješavati jednu po jednu tačku˝ , naglasila je Busuladžić, prenosi Tip.ba.

Pored Tuzle, demonstranti su se okupili i u Lukavcu, Kalesiji, Živinicama i Čeliću.

U Kalesiji je danas na proteste izašlo oko 500 građana, a do 16 sati ostalo je još oko 60 građana koji demonstriraju i blokirali su magistralni put M-4 koji prolazi kroz grad, javlja Fena.

protesti u kalesiji/ Foto: kalesija.info

protesti u kalesiji/ Foto: kalesija.info

protesti u kalesiji/ Foto: kalesija.info

protesti u kalesiji/ Foto: kalesija.info

Foto: kalesija.info

˝Na području Tuzlanskog kantona trenutno stanje je mirno. Za sada nema nikakvih problema˝, kazao je glasnogovornik MUP-a TK Izudin Šarić.

Podsjećamo, na hitnoj sjednici Skupštine TK, usvojena je ostavka premijera TK Seada Čauševića. Takođe, Skupština TK razriješila je dužnosti sve ministre. Ovom odlukom vlada je i zvanično razriješena dužnosti.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook