I OSTALI BH. GRADOVI DANAS PONOVO NA NOGAMA

Nove demonstracije u Sarajevu tačno u podne, policija spremna za 'akciju'

Arhiva10.02.14, 10:23h

Demonstranti su najavili i danas okupljanje na ulicama Sarajevo od podneva. Demonstracije je najavila neformalna grupa građana koja se na ulicama glavnog grada okupila u nedjelju tražeći puštanje na slobodu osoba pritvorenih protekle nedjelje. Glavni je zahtjev ostavka Vlade Federacije BiH

građani Sarajeva pred Tužilaštvom KSZa danas su najavljene demonstracije i policija Kantona Sarajevo će se ponašati u skladu s tim kako se bude razvijala situacija na terenu, potvrdio je Agenciji Fena ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac.

Najavio je kako MUP Kantona Sarajevo "ima svoj plan i aktivnosti i ponašat će se kako bude razvoj situacije na terenu".

Demonstranti su najavili i danas okupljanje na ulicama Sarajevo od podneva.

Demonstracije je najavila neformalna grupa građana koja se na ulicama glavnog grada okupila u nedjelju tražeći puštanje na slobodu osoba pritvorenih protekle nedjelje. Glavni je zahtjev ostavka Vlade Federacije BiH.

Ostavka Lipovače

Nakon Seada Čauševića iz Tuzlanskog kantona, Muniba Husejnagića iz Zeničko-dobojskog, te Suada Zeljkovića iz Sarajevskog kantona, premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača je četvrti premijer koji je podnio ostavku nakon vala februarskih demonstracija diljem Federacije BiH.

Lipovačinu ostavku kantonalna Skupština je, u ponedjeljak sat iza ponoći na vanrednoj sjednici, prihvatila sa 24 glasa „za“ i nijednim "protiv". Pet poslanika nisu glasali.

Usvojen je zaključak da predstavnici stranaka u Skupštini USK u narednih 10 dana usaglase prijedlog kandidata za novog premijera USK. Ostavci je prethodila višesatna rasprava koja ja protekla u mučnoj atmosferi, prenosi Anadolija.

Predstavnici organizacije „Bosansko proljeće“, koji su inicirali vanrednu sjednicu, kao i predstavnici boračkih udruženja dali su svojevrsne garancije da će protesti biti obustavljeni, te da neće biti novog nasilja u tom djelu BiH.

Prije napuštanja sale, premijer u ostavci Hamdija Lipovača je rekao kako daje svoj mandat na raspolaganje Skupštini USK, koja mu ga je i dala, ali da će obavljati svoju dužnost „u tehničkom mandatu“ do izbora nove vlade, jer „neće pristati na haos“.

Još je poručio kako je „vrijeme za širok patriotski blok, jer se nemiri ne dešavaju u Republici Srpskoj i gradovima s hrvatskom većinom, već samo među Bošnjacima, a kako bi se dokazalo da su oni problem u funkcioniranju zemlje“.

„Mandat dajem većini građana koje poštujem i koji su opravdao bili na protestima, jer je narodu dogruhalo, ali ne dajem mandat huliganima. Nisam podvio rep i otišao u prvim danima protesta“, rekao je Lipovača i, uz riječi „neka živi Bosna i Hercegovina“, napustio Skupštinu USK.

Osim četvorice premijera, ostavku je dao i ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Mario Šulenta, te je ponudio načelnik općine Novi Travnik Refik Lendo, a učinio je to i Himzo Selimović, direktor Direkcije za policijsku koordinaciju BiH.

Pušteni svi privedeni

Svi privedeni demonstranti u Sarajevu pušteni su na slobodu, potvrdio je Agenciji FENA službenik za odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Alem Hamzić.

Od ukupno 33 demonstranta, koji su privedeni u petak, svi su ispitani i u nedjelju su na slobudu puštene 23 osobe te protiv njih neće biti pokrenut krivični postupak.

Preostalih 10 osoba zadržano je na ispitivanju i tek su u nedjelju pušteni na slobodu. Protiv njih će biti pokrenut krivični postupak, a Kantonalni sud u Sarajevu će odlučiti hoće li im biti određene mjere zabrane. Sud im je dozvolio da se brane sa slobode.

„Protiv 10 demonstranata će biti biti pokrenut krivični postupak. Sud će im najvjerovatnije izreći mjere zabrane. Mjere zabrane su: zabrana međusobnog sastajanja i komuniciranja, oduzimanje putnih isprava i ličnih dokumenata i dva puta sedmično javljanje u nadležnu policijsku upravu“, objasnio je Hamzić.

Ukoliko se Sud odluči za mjere zabrane, one će trajati sve dok traje krivični postupak, a mogu se ukinuti po potrebi.

Hamzić je dodao da osumnjičeni niti u jednom trenutku nisu kročili, niti bili ispitivani u prostorijama Kantonalnog tužilaštva, jer su svi uposlenici te institucije prethodno bili evakuisani.

Nakon što su pušteni privedeni demonstranti i posljednja skupina demonstranata u Sarajevu, koji su prethodno zahtijevali njihovo puštanje na slobodu, razišla se nešto prije 20 sati sa sarajevskih ulica.

Saobraćaj je potom normalizovan u svim ulicama koje su prethodno bile blokirane.

Mirni protesti, koji su krenuli oko podneva, prošli su bez ikakvih incidenata i policija ni u jednom trenutku nije imala razloga da interveniše.

Plenum građana u Tuzli

Radnici propalih firmi koji su godinama tražili svoja prava pred kantonalnim institucijama i organizatori protesta u Tuzli organizirali su Plenum građana, na koji su pozvali sve građane da se pridruže i zajednički utvrde i zaključe prijedloge sa kojima će u ponedjeljak izaći pred Skupštinu Tuzlanskog kantona.

Organizatori su na sastanku naveli da borbu za svoja prava treba nastaviti demokratskim putem i na način da se čuju zahtjevi građana, a podršku su dali i pripadnici akademske zajednice u Tuzli.

„Pozvali smo sve građane Tuzle i meni je drago što se odazvalo puno pravnika, profesora, obrazovanih i stručnih ljudi. Ovdje predstavljamo tri tačke koje smo predložili, one su se i proširile. Takva je situacija da ne možemo ništa na brzinu, želimo da se sve ovo fino odradi stručno i po zakonu“, izjavila je članica Plenuma Emina Busuladžić, dodajući kako su njihovi prijedlozi za dobrobit svih građana.

Na Plenumu su se građani jednoglasno ogradili da ne pripadaju bilo kojoj političkoj partiji i da su svi oni samo nezadovoljni građani Bosne i Hercegovine, te da će kao takvi nastaviti svoje djelovanje.

Građani su se jednoglasno složili da će se mirni protesti i dalje nastaviti, a sa ciljem da svi pruže svoj doprinos u formiranju boljeg sutra.

Zaključke o prijedlozima sa kojima će izaći pred Skupštinu Tuzlanskog kantona ipak nisu predstavili, nego su najavili kako će biti naknadno objavljeni.

(Al Jazeera Balkans/DEPO PORTAL/BLI N MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook