CeKA CHARLAMA PREDSTAVLJA

Tajna večera u Istočnom Sarajevu

Arhiva28.06.10, 20:37h

Ove je nedjelje u restoranu 'As' u Istočnom Sarajevu u organizaciji CeKA Charlama održan performans nazvan Tajna večera, na kojoj se ispod "Crvene zastave" Roberta Sošića okupilo 13 umjetnika iz regiona.Pogledajte atmosferu s performansa u FOTOGALERIJI i DEPO VIDEU
foto: Almin Zrno.

Pripremila: Gorana LONČAREVIĆ

Ove nedjelje je u restoranu 'As' u Istočnom Sarajevu u organizaciji C.K.A Charlama održan performans nazvan Tajna večera, na kojoj se okupilo 13 umjetnika iz regiona. Cilj performansa je bio okupiti umjetnike iz regiona, ali i generacijski razmjeniti ideje, pa su za stolom pored Jusufa Hadžifejzovića, Saše Bukvića, Borisa Šibera, Jasmina Durakovića, Zorana Kusmuka i članova grupe "Pleh", sjedili i mladi umjetnici Marko Kusmuk, Emir Mutevelić, Dženan Hadžihasanović i Đorđe Krajišnik.
 
Performans "Tajna večera"  Jusufa Hadžifejzovića prvi put je izveden u Puli 1979. godine, da bi ga bh poublika vidjela 1984. u Teatru amfiteatar, u sarajevskom Domu mladih. Dvadeset šest godina poslije, trojica aktera tadašnje sarajevske tajne večere, sinoć su sa još deset umjetnika večerala ispod zastave s natpisom "Umjetnici svih zemalja - ujedinite se"- rada Roberta Sošića.

- Robertova "Crvena zastava" nakon ovog performansa putuje u Zagreb, sa članovima grupe "Pleh", koji su prije par dana otvorili svoju izložbu u okviru projekta "Subdokumenta" - rekao nam je Jusuf Hadžifejzović, konceptualni umjetnik i predsjednik Uprave CKA Charlama.

Podsjećamo „Crvena zastava“ je zamišljena kao parafraza Marxa - „Proleteri svih zemalja ujedinite se protiv kapitalista“, a autor Sošić smatra da su umjetnici trenutno u istoj poziciji, pa je pozvao 30 umjetnika iz Hrvatske koji se nisu uspjeli uklopiti unutar sistema a za njegovu zastavu su donijeli po komad crvenog platna minimalnih dimenzija.

Večera je počela minutom šutnje za nedavno preminulog  konceptualnog umjetnika Tomislava Toma Gotovca.

 - Umjetnost ne poznaje granice i drago mi je da je baš u Istočnom Sarajevu održan prvi performans "Tajna večera" - rekao nam je režiser Jasmin Duraković, dok je Boris Šiber naglasio da je sretan jer se mladi umjetnici uključuju u projekte C.K.A. Charlama.

Nakon visoke gastronomske ocjene kvalitete večere jednog od članova žirija  - Borisa Šibera i predavanja Crvene zastave zagrebačkim umjetnicima iz grupe "Pleh" - Marijanu Molnaru, Kati Mijatović, Vlatku Vinceku i Zoranu Paveliću, gosti su se oko pola noći razišli tajno, kako su i stigli na ovu skrivenu lokaciju.

Inače, ovaj performans je bilo prvo zvanično predstavljanje Centra kulturnih aktivnosti Charlama nakon što su se Hadžifejzović i Bukvić razišli sa Edom Hozićem, a zbog njegovog načina vođenja projekata Bijenala savremene umjetnsoti. Rukovodstvo iz CeKA Charlame je ovim prilikom najavilo svoj projekat Bijenala savremene umjetnosti, ali, predhodnih neugodnih iskustava sa Hozićem i sličnim tipovima, odučili su da inoformacije o novome Bijenalau do daljnjeg drže u tajnosti. (DEPO)




 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook