PODVIG KOJI JE JEDNU MALU ZEMLJU ODVEO NA SP

Konačno rat u BiH više nije tema: U Engleskoj se snima film o Zmajevima - Looking for Dragons

Arhiva20.04.14, 15:05h

Autor želi ispričati priču o podvigu grupe igrače koji su jednu malu zemlju odveli na najveći nogometnu smotru. Dokumenatac će pratiti reprezentaciju BiH i navijače prije i tokom SP-a, prikazati uspone i padove, elaborirati različite teme

Zmajevi 2013Sarajlija s adresom u Birminghamu Sead Alimajstorović, povodom plasmana nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine na svjetsko prvenstvo u Brazilu, odlučio je producirati dokumentarni film o reprezentaciji na engleskom jeziku, "Looking for Dragons".

Autor želi ispričati priču o podvigu grupe igrače koji su jednu malu zemlju odveli na najveći nogometnu smotru. Dokumenatac će pratiti reprezentaciju BiH i navijače prije i tokom SP-a, prikazati uspone i padove, elaborirati različite teme.

Snimanja će se dešavati na lokacijama u Evropi i Južnoj Americi, uključit će intervjue s igračima i trenerima, pratiti navijače - "BH Fanaticose".

- Želim da film vidi što veći broj ljudi. Radi se o ispirativnoj priči sa pozitivnom porukom o nadi i vjeri u sebe. Mislim da će priča biti ispirativna za sve koji je vide - kazao je Alimajstorović za Agenciju FENA.

Ideja za snimanje filma, kako kaže, rodila se tokom posljednje kvalifikacijske utakmice protiv Litvanije.

- Kao navijač redovno sam išao na utakmice reprezentacije i nakon razočarenja protiv Danske, Francuske, Portugala uspjeli smo da se plasiramo u posljednjim kvalifikacijama. Ideja kao ideja rodila se tokom zadnje utakmice kvalifikacija i nakon onog silnog slavlja i iščekivanja gola. Tada se vidjelo šta ovo znači svima nama i kakav nevjerovatan uspjeh je postignut s obzirom na ulaganja u sport i kvalitet domaće lige - ističe Alimajstorović.

- Većina projekata vezanih za BiH su o ratnom periodu, zločinima, nefunkcionalnosti, a ovo je jedna jako pozitivna priča, inspirativna sportska priča koja nije samo za nas i koju bih volio prikazati u Velikoj Britaniji. Ljudi s kojima sam ovde u kontaktu vide potencijal i sviđa im se - dodao je.

(Fena/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook