Depo preporuka

'Mrtvi' štreber u ekstazi: Ja sam death metalac, al' Hanka otkida!

'Mrtvi' štreber u ekstazi: Ja sam death metalac, al' Hanka otkida!

DEPO Portal donosi još jedan video prilog sa nastupa domaćih stand-up komičara u sarajevskom klubu The Pub ...

Kolumna

Moj odgovor 'borcima' za ljudska prava: Ponosim se onim što prije 12 godina učinih!

Moj odgovor 'borcima' za...

Slavo Kukić
22.01.2014.

Godinu koju tek što adaktirasmo, u prednovogodišnje vrijeme i sam označih godinom ozbiljnih upozorenja. Za pravo mi dade i nedavno obznanjena lista „propalih“ zemalja koju svake godine...

Nekad smo bili srce Evrope, a danas - nacija u 'hajvan' vagonima!

Nekad smo bili srce...

Zoran Bibanović
20.11.2013.

Pojava željeznice u XIX stoljeću je bila vijesnik tehničke revolucije i kulturnog preobražaja evropskih naroda. Poklonici moderne željeznice u EU ne ističu samo privredne, energetske i...

Nitko ovdje nije nevin - pa ni međunarodna zajednica

Nitko ovdje nije nevin -...

Slavo Kukić
11.11.2013.

Kontinuitet apsurda i dalje obilježava stvarnost BiH. Upiranje prstom u SIPA-u sve dosadašnje vrijeme, primjerice, nije polučilo bukvalno nikakve rezultate – jer ona ne čini baš ništa kako bi...

Kako su hidroelektrane uništile život u Bosni i Hercegovini

Kako su hidroelektrane...

Zoran Bibanović
10.10.2013.

„Od svega što je vrtovima neophodno voda je najvažnija stvar, ali se i najlakše može zagaditi. Jer ni zemlja, ni sunce, ni vjetrovi, koji zajedno sa vodom hrane sve što je niklo iz zemlje, ne...

Ekran

Promo

PLATIT ĆE KAZNU OD 3 MILIJARDE DOLARA: Proizvođač lijekova GSK priznao da je godinama plasirao lažne navode o lijekovima

Utorak | 03.07.2012.

GSK će platiti kaznu od 3 milijarde dolara nakon što je priznao da je godinama plasirao lažne navode o lijekovima

GlaxoSmithKlineBritanski farmaceutski gigant GlaxoSmithKline Plc (GSK), priznat će krivično djelo i platiti tri milijarde dolara kako bi se nagodio u predmetu koji su američki zvaničnici najvećim slučajem prevare u zdravstvenom sektoru u historiji Sjedinjenih Američkih Država.

Nagodba, koju treba odobriti sud , je postignuta oko navoda da je britanski proizvođač lijekova prekršio američke zakone prilikom plasiranja na tržište dva popularna lijeka, te da nije otkrio bitne informacije o trećem lijeku.
 
Predviđena kazna predstavlja nagodbu u krivičnom predmetu, kao i u građanskoj parnici i bit će najveća kazna koju je ikada platio jedan proizvođač lijekova, kazao je zamjenik državnog odvjetnika SAD-a James M. Cole.
 
GSK se složio da će priznati krivicu po tri tačke optužnice, koje se odnose na tri lijeka. Ovakva priznanja vrlo su rijetka. Federalni sud u državi Massachusets mora odobriti nagodbu.
 
"Predugo slušamo da farmaceutske kompanije ovakve slučajeve smatraju kao normalnim poslovnim izdatkom", kazao je šef Ureda za građansko pravo pri američkom Ministarstvu pravde.
 
"Zbog toga je ova administracija odlučna da iskoristi sve moguće metode da zaustavi prevare u zdravstvenom sektoru".

GSK je također dozvolio Vladinim zvaničnicima da ih nadzire u narednih pet godina.
 
GSK je reklamirao antidepresant Paxil maloljetnim pacijentima, iako je ovaj lijek odobren za korištenje samo odraslima.
 
Također je lažno tvrdio da lijek Wellbutrin liječi pretilost i seksualnu disfunkciju, navodi se u istrazi Ministarstva pravde.
 
Kompanija je objavila i članak koji je sadržavao pogrešne tvrdnje u medicinskom magazinu, ljekarima plaćala skupe godišnje odmore na ekskluzivnim lokacijama, pa čak i karte za Madonnin koncert.
 
GSK također nije dao američkom regulatoru za lijekove podatke o sigurnosti lijeka protiv diabetesa, Avandia. Prekršaji su počinjeni u periodu od kasnih 90-ih do 2007.

(Al Jazeera/dg)

Poveži preko
comments powered by Disqus

Mediji

DEUTSCHE WELLE

Transparency International BiH

Depo Clubbing

Depo plus

74170
Body Complete