Depo preporuka

I među njima postoje izuzeci: Top 10 najzgodnijih političara u BiH

I među njima postoje izuzeci: Top 10 najzgodnijih političara u BiH

Ne vodeći se njihovim političkim i ideološkim djelovanjem, već spoljašnjim i karakternim dojmom koji ostavljaju na javnost, DEPO Arhiv donosi listu koju je naš portal načinio prije godinu...

Kolumna

Moj odgovor 'borcima' za ljudska prava: Ponosim se onim što prije 12 godina učinih!

Moj odgovor 'borcima' za...

Slavo Kukić
22.01.2014.

Godinu koju tek što adaktirasmo, u prednovogodišnje vrijeme i sam označih godinom ozbiljnih upozorenja. Za pravo mi dade i nedavno obznanjena lista „propalih“ zemalja koju svake godine...

Nekad smo bili srce Evrope, a danas - nacija u 'hajvan' vagonima!

Nekad smo bili srce...

Zoran Bibanović
20.11.2013.

Pojava željeznice u XIX stoljeću je bila vijesnik tehničke revolucije i kulturnog preobražaja evropskih naroda. Poklonici moderne željeznice u EU ne ističu samo privredne, energetske i...

Nitko ovdje nije nevin - pa ni međunarodna zajednica

Nitko ovdje nije nevin -...

Slavo Kukić
11.11.2013.

Kontinuitet apsurda i dalje obilježava stvarnost BiH. Upiranje prstom u SIPA-u sve dosadašnje vrijeme, primjerice, nije polučilo bukvalno nikakve rezultate – jer ona ne čini baš ništa kako bi...

Kako su hidroelektrane uništile život u Bosni i Hercegovini

Kako su hidroelektrane...

Zoran Bibanović
10.10.2013.

„Od svega što je vrtovima neophodno voda je najvažnija stvar, ali se i najlakše može zagaditi. Jer ni zemlja, ni sunce, ni vjetrovi, koji zajedno sa vodom hrane sve što je niklo iz zemlje, ne...

Ekran

Promo

ISKORISTITE NAJBOLJE OD HRANE: Koje povrće trebamo kuhati, a koje trebamo jesti sirovo?

Subota | 30.06.2012.

I kuhano i sirovo povrće ima dobre strane. Nutricionisti zato kažu da je najbolje uživati i u kuhanom i u sirovom

povrće

Vitamini B i C te neki minerali su topivi u vodi, pa se u procesu kuhanja gube iz povrća. Zato je dobro popiti ohlađenu vodu u kojoj se kuhalo povrće.
 
Šta je bolje kuhati
 
Toplina zaista uništava enzime, indole (biološke aktivne sastojke u hrani koji su korisni i u borbi protiv raka), na toplinu osjetljive tiamine i vitamin C. Međutim, većina hranjivih tvari, uključujući i vlakna, ugljikohidrate, proteine, masnoće, razne mikronutrijente i vitamine A, D, E i K, ostaje u biljci i nakon kuhanja. U nekim slučajevima, kao što je primjerice kod beta karotena, hranjiva tvar postaje više bioraspoloživa nakon kuhanja. Isto tako, rajčice kao odličan izvor likopena, fitonutrijenta koji daje crvenu boju rajčici i antioksidativna svojstva, za naš su organizam bolje nakon kuhanja. Likopen ima antibakterijska i antigljivična svojstva, a povezuju ga i u prevenciji raka prostate te upale zubnog mesa, prenosi vecernji.hr.
 
Šta se zapravo postiže kuhanjem?
 
Kuhanjem se prenosi energija iz izvora topline na hranu, pa je hrana obično lakše razgradiva. Djeci je stoga lakše probaviti kuhanu, a ne sirovu hranu. A intenzivira se i okus. Dakako, pravilno kuhanje uništava i bakterije koje mogu izazvati trovanje hranom.
 
Hranu bogatu vitaminom C ili tiaminom, koji su osjetljivi na toplinu, treba staviti u vodu tek kad ona uzavre, te je izvaditi iz lonca čim je kuhana.
 
A sitno nasjeckano povrće će izgubiti više hranjivih tvari tokom kuhanja nego ono u većim komadima.
 
Tlo i uzgoj važniji od kuhanja
 
Kvaliteta povrća ovisi prije svega o vrsti uzgoja, je li riječ o organskom ili onom kod kojeg se koriste pesticidi, o kvaliteti tla, navodnjavanju i količini sunca.
 
Ne zaboravite da su šećer i proizvodi od bijelog brašna hrana koju treba izbjegavati, a ne kuhano povrće koje je još uvijek bogato hranjivim tvarima. Jer iako kuhanje uništava neke hranjive tvari, u nekim slučajevima uklanja otrove iz biljke, čini je lakše probavljivijom, intenzivira okus i pojačava bioraspoloživost nutrijenata.
 
Zbog uravnotežene prehrane redovno uživajte i u sirovom povrću.

(DEPO/BLIN/em)

Poveži preko
comments powered by Disqus

Mediji

DEUTSCHE WELLE

Transparency International BiH

Depo Clubbing

Depo plus

74040
Body Complete