SARAJEVO CHAMBER MUSIC FESTIVAL

Započele majstorske radionice Christophera Taylora

Arhiva15.04.14, 14:35h

Nakon njegovog prošlogodšinjeg recitala Olivier Messian - Dvadeset pogleda na dijete Isusa, koji su svjetski mediji ocijenili zapanjujućim umjetničkim događajem, a sarajevska publika bez daha takvo iskustvo podijelila, ove godine Taylor predstavlja recital koji je dio njegove koncertne turneje 2014. u SAD-u i Kanadi

Christopher Taylor

Uz iskustvo Christophera Taylora, sarajevska publika može da ima utisak da prati dio značajnih zbivanja na svjetskoj pijanističkoj sceni.

Nakon njegovog prošlogodšinjeg recitala Olivier Messian - Dvadeset pogleda na dijete Isusa, koji su svjetski mediji ocijenili zapanjujućim umjetničkim događajem, a sarajevska publika bez daha takvo iskustvo podijelila, ove godine Taylor predstavlja recital koji je dio njegove koncertne turneje 2014. u SAD-u i Kanadi.

U fokusu su raritetno izvođeno djelo J. S. Bacha, Goldberg varijacije, najznačajnija varijacijska forma barokne muzike (1741) i Prva ratna sonata (Sonata br. 6 za klavir) (1941) Sergeja Prokofjeva, koje u međusobnom odnosu provociraju slušaoca na promišljanje o putu muzike i putu čovječanstva u periodu od tačno dva stoljeća koja ih dijele.

Povod Taylorovog dolaska je ciklus majstorskih radionica na Muzičkoj akademiji u Sarajevu koji je namijenjen mladim pijanistima, polaznicima našeg regionalnog programa Sarajevo Chamber Music Institute koji akademija uspješno vodi u proteklim godinama. Taylor je tu da promovira kontinuitet saradnje na planu razvijanja Instituta, ali i najave programa Sarajevo Chamber Music Festivala, kao jedan od rezidentnih umjetnika i predavača u trogodišnjem ciklusu 2012-2014.

Organizaciju koncerta vodi JU Sarajevo art sa Muzičkom akademijom, uz podršku Univerziteta Wisconsin-Madison, čiji je Taylor profesor, i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

U skladu sa stavom Muzičke akademije i Sarajevo Chamber Music Festivala da je umjetnost osnovno ljudsko pravo, koje ne treba biti ograničeno finansijskim mogućnostima publike, ali i ideju Muzičke akadmeije da nastavi da deluje kao muzička učionica i izvan zidova svoje zgrade, ulaz na koncert Christophera Taylora je besplatan. Ulaz je slobodan do popunjenja kapaciteta dvorane. 

(DEPO PPORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook