DVIJE DECENIJE ARS AEVIJA

'Susret umjetnika svijeta' obilježio posljednji dan bogatog programa

Arhiva24.12.12, 15:25h

'Susret umjetnika svijeta' uvršten je u posljednji dan Programa obilježavanja 20. godina postojanja i razvoja Projekta Ars Aevi, kada su se svim prisutnim pored osnivača i direktora Projekta Ars Aevi Envera Hadžiomerspahića, obratili i predsjednik Fondacije Ars Aevi kao i umjetnički direktor izložbe Fluidentiteti..

Ars Aevi 20. godina

Posljednji dan obilježavanja 20. godina Projekta Ars Aevi od izuzetnog je historijskog značaja radi otvaranje izložbe 'Fluidentiteti', koja ujedno predstavlja inauguraciju novog nukleusa Kolekcije Podgorica za Muzej Ars Aevi.

- Danas, u prostoru Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, predstavljen je najljepši poklon koji smo mogli dobiti za dvadeseti rođendan Projekta Ars Aevi. Crna Gora, pod vodstvom umjetničkog direktora Petra Ćukovća, pozvala je osam u svijetu najpoznatijih umjetnika iz Rusije, Srbije, Hravatske i Crne Gore da sa svojim umjetničkim djelima formiraju novi impresivan nukleus Kolekcije Ars Aevi, rekao je Enver Hadžiomerspahić, osnivač i direktor Projekta Ars Aevi.

Ars Aevi 20. godina

Izložba je rezultat višegodišnje saradnje između Ars Aevi i umjetničkog direktora Petra Ćukovića koji je sa vrhunskim umjetnicima istočnih evropskih prostora kreirao izložbu i nukleus koji postavlja krucijalna pitanja identiteta u umjetnosti na raskršću milenija.

- Ne dao Bog nikome da Kolekciju stiče u početku na onaj način na koji je Sarajevo steklo ovu Kolekciju - podsjetit ću, ona je nastala kao dar umjetnika u vrijeme opsade Sarajeva. A dodat ću onda i ovo: dao Bog svima na svijetu da imaju ovakvu Kolekciju kakvu ima Sarajevo, odnosno kakvu ima Ars Aevi, koja je danas bez sumnje najznačajnija kolekcija savremene umjetnosti u “istočnom svijetu”, usudio bi se reći, sve do Moskve, istakao je Petar Ćuković, umjetnički direktor izložbe Fluidentiteti.

(DEPO PORTAL/kr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook