PREDSTAVA KOJA POVEZUJE BEOGRAD I PRIŠTINU

Sarajevskom glumcu Albanu Ukaju glavna uloga u 'Romeu i Juliji'?

Arhiva13.04.14, 21:45h

Umjetnici iz Beograda i Prištine započeli su rad na predstavi "Romeo i Julija" Viljema Šekspira u režiji Mikija Manojlovića

alban ukaj

Umjetnici iz Beograda i Prištine započeli su rad na predstavi "Romeo i Julija" Viljema Šekspira u režiji Mikija Manojlovića, a nosioci projekta su Radionica integracije iz Beograda i Qendra multimedia iz Prištine, piše B92.

Detalje projekta predstavili su danas na konferenciji za novinare srpski dramski umjetnik Miki Manojlović i albanski dramski autor Jeton Neziraj, kao i glumci Anita Mančić i Goran Jevtić, dok najavljeni glumac Enver Petrovci nije mogao da dođe zbog obaveza na snimanju.

Manojlović je podsjetio da je riječ o staroj ideji istaknutog makedonskog reditelja Ljubiše Georgijevskog, koji je ušao u politiku pa je nije ostvario. Zato je on sada poželio da realizuje poznati Šekspirov komad sa glumcima iz dvije sredine.

"U Prištini su već obavljeni susreti sa glumcima, a prijavio se 71 umjetnik iz tog grada, Peći, sjeverne i južne Kosovske Mitrovice, Skoplja, što govori o dobrom prijemu ove ideje. Održali smo i konferenciju za medije i imala je veliki odjek", rekao je Manojlović.

On je istakao da stvaranje ansambla i druge pripreme treba da se završe do juna, kako bi 10. septembra počele probe. Premijera je u planu do kraja godine u oba grada, a uslijedila bi izvođenja u cijelom regionu.

"Igraće se na dva jezika - srpskom i albanskom u isto vrijeme, plus na engleskom. Prva tema je ozbiljno istraživanje mržnje, druga - njena suprotnost, ljubav, a treća, jednako važna, komunikacija, odnosno jezik kao zid, ali i kao mogućnost za susret", najavio je Manojlović.

Neziraj je izrazio zadovoljstvo što se projekat predstavlja u Beogradu i dodao da je u Prištini interesovanje veliko i u medijima i među umjetnicima.

"Postoji volja i pozitivan pristup, zato se nadam dobrom projektu. Za neke ranije programe naše saradnje nije bilo toliko optimizma, ali vjerujem da su ti projekti u pozorištu i književnosti, počev od 2007. godine, bili oni mali koraci koji su omogućili da dođemo do ovog trenutka", rekao je on.

Kompletna glumačka podjela sa 22 lica još nije utvrđena. Naslovne uloge vjerovatno će igrati Albin Ukaj i Milica Janevski, a u podjeli su i mlada Gresa Palaska i poznati glumci Uliks Fehmiu, Irfan Mensur, Nebojša Glogovac. Radnja se dešava u naše vrijeme, ali u Veroni, bez lokalnog prizvuka.
(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook