VIDEO/ PREMIJERA SLOVENAČK0-BOSANSKOG KINO HITA DEPO (KO)PRODUKCIJE

Priča koja je uznemirila deželu: 'Čefuri raus' od 9. januara u bh. kinima

Arhiva06.01.14, 20:06h

Film koji je ove jeseni i zime apsolutni kino hit u Sloveniji, stiže i u Bosnu i Hercegovinu. Riječ je o novom filmu slovenskog reditelja bh. korjena Goranu Vojnoviću, rađenom po njegovom istoimenom romanu – Čefuri raus

Čefurji rausFilm koji je ove jeseni i zime apsolutni kino hit u Sloveniji, stiže i u Bosnu i Hercegovinu. Riječ je o novom filmu slovenskog reditelja bh. korjena Goranu Vojnoviću, rađenom po njegovom istoimenom romanu – Čefuri raus.

Premijera filma zakazana je za 9. januar u kinu Meeting Point, nakon čega slijedi bh. kino distribucija. Pred sarajevskom publikom predstavit će se reditelj i glavni akteri filma, a među njima i bh. glumci Emir Hadžihafizbegović, Mediha Musliović, Milan Pavlović, Moamer Kasumović, te glumačka ekipa iz Slovenije Benjamin Krnetić, Jernej Kogovšek i Dino Hajderović.   

Producent filma "Čefuri raus" je filmska kuća Arsmedia iz Ljubljane, dok je koproducent produkcija DEPO iz Sarajeva. Film je u Sloveniji već vidjelo preko 60.000 gledalaca, a sada kreće i regionalna kino distribucija filma koju vodi zagrebački „Continental film“.

Kao suradnik na scenariju bio je angažiran i naš najveći filmski scenarista i pisac Abdulah Sidran, dok je film je podržan i od strane Fondacije za kinematografiju Sarajevo. Glavne uloge u ovome filmu, pored bh. glumaca Emira Hadžihafizbegovića i Medihe Musliović, igra i nekoliko mladih slovenskih natruščika, dok se u upečatljivoj epizodnoj ulozi pojavljuje doajen domaće glumačke scene Mustafa Nadarević.
 
- Ovaj film je životna tragi-komična priča koja je meni veoma bliska, spoj suza i smijeha, priča o jednom momku, sedamnaestogodišnjaku, koji prestaje da trenira košarku i počinje da se bavi "glupostima". Tu dolazi do konflikta između oca i sina, oca koji je mnogo truda uložio u sportski uspjeh svoga sina, ovako je ukratko Goran Vojnović predstavljao svoj novi film tokom snimanja, ne želeći da otkriva više detalja.


No, oni koji su imali prilike čitati Vojnovićev roman "Čefuri raus", napisan 2008. godine, znaju da on tematizira život  'južnjaka', doseljenika u Sloveniju, u ljubljanskom naselju Fužine. Vojnović se u svom djelu bavi pitanjem identiteta 'drugih' i 'drugačijih' unutar većinske slovenske zajednice.

Kada je zaživio u slovenskoj javnosti, roman "Čefuri raus" našao se na oštrici desničarske kritike, koja ga je žestoko napadala zbog iznesenih stavova, no uprkos velikoj javnoj hajci i policijskoj istrazi, koja je potom uslijedila, zbog optužbi da je ovim književnim djelom uvrijedio slovensku policiju, Vojnovićev roman doživio je veliki uspjeh u Sloveniji, a potom i van njenih granica.

Ovjenčan je i nagradom Prešernovog sklada, dok je pozorišna adaptacija istog komada izvedena više od 130 puta.

Sudeći po kadrovima koji se mogu vidjeti u najavnom traileru, kao i po ogromnom interesu koji za ovaj film i dalje vlada u Sloveniji, filmska verzija "Čefura" neće proći ništa manje zapaženo od romana i pozorišne izvedbe.

U to će se narednih dana moći uvjeriti i bh. publika.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook