DIREKTOR ZEMALJSKOG MUZEJA BiH ODGOVARA SALMIRU KAPLANU

'Ministar može doći s policijom i uposlenike vezati lancima kako bi radili bez plata!'

Arhiva11.04.14, 13:46h

Nakon što je ministar kulture i sporta Federacije BiH Salmir Kaplan najavio mogućnost skorog otvaranja Zemaljskog muzeja, direktor Muzeja Adnan Busuladžić ove ''optimistične'' najave ministra Kaplana tumači kao zamazivanje očiju javnosti i pritisak na radnike Muzeja

adnan busuladzicNakon što je ministar kulture i sporta Federacije BiH  Salmir Kaplan najavio mogućnost skorog otvaranja Zemaljskog muzeja, direktor Muzeja Adnan Busuladžić ove “optimistične” najave ministra Kaplana tumači kao zamazivanje očiju javnosti i pritisak na radnike Muzeja.

Busuladžić u razgovoru za Agenciju FENA navodi da "ministar može doći s policijom i skinuti daske s vrata Muzeja te uposlenike vezati lancima kako bi radili i to bez plata"!

Navode ministra Kaplana da bi Zemaljski muzej od Federalne vlade mogao dobiti 300.000 KM, te da će Ministarstvo civilnih poslova osigurati također, oko 300.000 i Kanton više od 100.000 što je dovoljna osnova da se do kraja godine isplate sve plaće, Busuladžić demantira tvrdnjom da Kanton neće dati ta sredstva jer ih nema, te da  dug po tužbi uposlenika Muzeja prema Zemaljskom muzeju iznosi oko dva i po miliona KM i to bez kamata.

- Izuzetno me raduje vijest da će Federalna vlada preuzeti osnivačka prava i imenovati novi upravni odbor i direktora, te to u svakom slučaju maksimalno podržavam. Imenovanjem nove uprave Vlada FBiH preuzima i redovno finansiranje, tako da će pokrenute tužbe uposlenika ići direktno na adresu Federalne vlade i to je najvažnije. Dakle ne mogu sa mizernih 300.000 proći i vladati ogorčenim ljudima - kaže Busuladžić.

Demantira i navode ministra Kaplana da ga uposlenici zovu da otvori Muzej da bi radili besplatno.

- Radi se  o dvije uposlenice koje se kontaktirale Ministarstvo, od kojih je jedna  zbog narušenog zdravlja zvala tražeći pomoć za ovjeravanje zdravstvene knjižice, a druga uposlenica je zvala da joj pomogne oko odlaska u mirovinu, jer joj je knjižica radna zaključena već godinu, ali zbog neuplaćenih obaveza (plaće, penziono, zdravstveno) nije u mogućnosti da ostvari pravo na mirovinu - tvrdi Busuladžić.

On razlog najave otvaranja Zemaljskog muzeja i pritisak koji se vrši vidi u predstojećim izborima i manifestacijama povodom 100 godina Sarajevskog atentata.

Podsjetimo da je  nakon 124 godiene postojanja, 4. oktobra 2012. godine zakivanjem dasaka na ulazna vrata Zemaljski muzej BiH utonuo u tamu.

Na taj čin uposlenici Muzeja odlučili su se nakon višegodišnje agonije koju prolazi ova muzejska institucija zajedno s ostalih šest institucija kulture od državnog značaja jer im do danas nije riješen pravni status, a time ni redovno finansiranje.

(FENA/dg)

Vezani tekst:

SALMIR KAPLAN NAJAVIO: Adnanu Busuladžiću bit će naređeno otvaranje Zemaljskog muzeja BiH!


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook