FOTO/ U DOMU ORUŽANIH SNAGA BIH

Koncertom Paca Seca zatvoren 4. Sarajevo International Guitar Festival

Arhiva15.04.14, 14:34h

I ovogodišnji Sarajevo International Guitar Festival donio je mnoštvo zanimljivih dešavanja, te neka od nezaboravnih iskustava kako za publiku, tako i za izvođače

Koncertom Paca Seca sinoć zatvoren 4. Sarajevo International Guitar Festival

Da smo svjedočili još jednom izuzetno uspješnom izdanju Sarajevo International Guitar Festivala potvrdila je i posljednja festivalska večer u znaku koncerta španskog gitariste Paca Seca. U ispunjenoj sali Doma Oružanih snaga BiH pored koncerta, sa nestrpljenjem su se očekivali i rezultati finalne etape takmičenja u 6. kategoriji.

Direktor Festivala Đani Šehu, predsjednik žirija Costas Cotsiolis, te predstvanik kompanije D’Addario, partnera Festivala, Thomas Offerman, objavili su rezultate. Prvu nagradu koja podrazumijeva koncert na narednom izdanju SIGF-a, koncert na Festivalu gitare u Postojni (Slovenija), te plaćeni svi troškovi učešća na najvećem svjetskom gitarističkom takmičenju, Guitar Foundation of America, koje će se ove godine održati u Los Angelesu, osvojio je meksički gitarista Oman Lara Kaminsky. Drugu nagradu osvojio je austrijski gitarista Reiner Maria Zehetbauer, a treće mjesto pripalo je Milošu Zubcu iz Srbije. Nakon ceremonije proglašenje pobjednika pozornica je prepuštena Pacu Secu.

Ovaj španski umjetnik raznovrsnih muzičkih interesovanja, koncertnim programom predstavio je vlastita djela. Koncert je otvorio vlastitim aranžmanima andaluzijskih tradicionalnih pjesama, koje su, kako je i sam istakao, u tom dijelu Španije izvodile bake za svoje unuke. Vrlo inspirativne izvedbe pjesama Tres morillas, La tarara, El vito, Anda Jaleo i Los peregrinitos u aranžamanima sa elementima flamenka, te orijentalnim utjecajima kreirale su poseban zvučni ambijent, nošen specifičnim zvuk i izuzetno preciznim i naglašenim ritmom.

Koncertom Paca Seca sinoć zatvoren 4. Sarajevo International Guitar Festival

Tehnička spretnost u vrlo brzo odsviranim pasažima smjenjivala se meditativnim, lirskim odlomcima kroz koje je Paco Seco uspješno dočarao svo bogatstvo zvuka gitare. Slična atmosfera zadržana je i u narednom djelu, ciklusu Portraits sastavljenom iz tri komada Of the day, Of the afternoon i Of the night. Donoseći karakterno različite ugođaje na bazi sličnog zvučnog materijala, Paco Seco je pokazao i svoju kompozitorsku invenciju, koja je, u kombinaciji sa njegovim interpretatorskim stilom, ostavila zaista poseban utisak na publiku. Koncert je zaključio vlastitim ciklusom Sur kojeg čine tri karakterno potpuno različita i, po njegovim riječima, samostalna djela, Arenas, Nana i Ventanas. Njima je uspješno pokazao svoje tehničke sposobnosti, posebno u fragmentima djela inspirisanim flamenkom, ali prenio sav spektar različitih emocija i raspoloženja kroz smjenjivanje odsjeka, te kroz dinamičku gradaciju svakog djela pojedinačno.

Oduševljena publika ispratila ga je burnim aplauzom, a Paco Seco je na bis izveo Los quatro muleros, tradicionalnu andaluzijsku pjesmu u vlastitom aranžmanu.

I ovogodišnji Sarajevo International Guitar Festival donio je mnoštvo zanimljivih dešavanja, te neka od nezaboravnih iskustava kako za publiku, tako i za izvođače. Oragnizatori 4. SIGF-a zahvaljuju se na podršci i pozivaju vas da slijedeće godine prisustvujete još uzbudljivijem petom, jubilarnom izdanju Sarajevo International Guitar Festivala.

(DEPO PORTAL/md/ Foto: Vanja Čerimagić)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook