FOTO/ U UMJETNIČKOJ GALERIJI IUS-A

Izložba fotografija 'Portreti' Marija Đonlića Kleina otvorena do 6. maja

Arhiva24.04.14, 11:03h

Kao student grafičkog dizajna koji na svom petom semestru studija konačno sigurnije počinje vladati osnovama elemenata i principa dizajna, u okviru striktnih propisa čijim se nepoštivanjem umanjuje i ocjena, Mario uspijeva premostiti granicu između školskog robovanja pravilima i smjelosti zrelog umjetnika

Mario ĐonlićIzložba fotografija Marija Đonlića “Portreti (the frameless gallery)" otvorena je u Umjetničkoj galeriji Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (Hrasnička cesta 15, Ilidža), do 6. maja. Ova galerija na IUS-u trenutno odiše smjelim duhom posve neklasičnih fotoportreta.

Iako Mario tek kroči u početke originalnog umjetničkog stvaralaštva, njegov se stil već vidno uobličava u prepoznatljiv i sistematiziran izraz: ujednačena atmosfera na svakoj fotografiji kako iz izložbene kolekcije, tako i iz čitavog portfolia mladog umjetnika; pomalo hladan izražaj trenutačnosti kretnje, ali dovoljno topao da intrigira posmatrača; prkosan ali sofisticirani pogled modela; nepredvidivi modni eksperimenti zbog kojih pantolone postaju turban na glavi modela, itd.

Na pojedinim fotografijama modeli ne ostvaruju direktni očni kontakt sa posmatračima, ali su zabilježeni tako da ipak, čak i oborenog pogleda, prenose možda i dublji emocionalni izražaj. Mladi umjetnik peripetuira svoj autorski pečat kroz svaku prizmu fotografije - o odjeći, make-upu, frizuri, zaleđenom pokretu modela i post-editingu odlučuje - Mario.

Kao student grafičkog dizajna koji na svom petom semestru studija konačno sigurnije počinje vladati osnovama elemenata i principa dizajna, u okviru striktnih propisa čijim se nepoštivanjem umanjuje i ocjena, Mario uspijeva premostiti granicu između školskog robovanja pravilima i smjelosti zrelog umjetnika.

Mario Đonlić (Klein) student je treće godine na Inernacionalnom Univerzitetu Sarajevo, na odsjeku Vizualne umjetnosti i komunikacijski dizajn, fakulteta za Umjetnost i društvene nauke. Rođen je u Sloveniji 1992. godine. Završio je Srednju umjetničku školu u Sarajevu na Odsjeku slikarstvo, ali je oblast fotografije uvijek bila njegova najveća strast.

Od kako je dobio svoj prvi profesionalni fotoaparat za petnaesti rođendan, do objavljivanja fotografija u italijanskom izdanju magazina Vogue i meksičkom Revista Betun Mexico, znao je da je fotografija njegov životni poziv. Njegov rad je prvenstveno usmjeren na foto-portrete (uključujući i autoportrete), a najveći uzori su mu Steven Klein (po kojem se naziva umjetničkim imenom), Inez Van Lamsweerde, te Vinoodh Matadin. Mario trenutno živi u Sarajevu i planira se preseliti u SAD kako bi nastavio graditi karijeru.

portreti Marija Đonlića

portreti Marija Đonlića

portreti Marija Đonlića

portreti Marija Đonlića

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Lamia Skender)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook