FOTO/ 'ČEFURI RAUS' PREPUNILI KINO MEETING POINT

Bosanci u Sloveniji do suza nasmijali sarajevsku publiku: Ako nećeš da budeš košarkaš, budi seljak!

Arhiva10.01.14, 08:05h

Prepuna sala kina Meeting Point, u kojoj ni dodatne stolice nisu bile dovoljne da prime sve gledaoce koji su sinoć željeli pogledati slovensko-bosanski film "Čefuri raus", još jednom je potvrdila zašto ovaj film posljednjih mjeseci obara sve rekorde u slovenskim kinima i nosi epitet apsolutnog kino hita

Premijera filma 'Čefuri raus' Gorana Vojnovića/ Foto: DEPO PORTALFoto: DEPO PORTAL

Prepuna sala kina Meeting Point, u kojoj ni dodatne stolice nisu bile dovoljne da prime sve gledaoce koji su sinoć željeli pogledati slovensko-bosanski film "Čefuri raus", još jednom je potvrdila zašto ovaj film posljednjih mjeseci obara sve rekorde u slovenskim kinima i nosi epitet apsolutnog kino hita.

Priča o 'došljacima s juga' koji žive u ljubljanskom prigradskom naselju Fužine, pogrdno zvanim 'čefuri', pokreće pitanje identiteta 'drugih' i 'drugačijih' unutar većinske slovenske zajednice. Ovaj film o tome progovara kroz svoje glavne junake - doseljenike iz južnih krajeva nekadašnje Jugoslavije i njihov sukob sa sredinom u kojoj egzistiraju.

Premijera filma 'Čefuri raus' Gorana Vojnovića/ Foto: DEPO PORTAL

Marko je buntovni 17-godišnjak, sin doseljenika iz Bosne, tačnije iz Visokog, koji trenira košarku i krči put ka sjajnoj sportskoj karijeri u koju njegov otac polaže sve nade, vjerujući da tako njegovog sina čeka bolja budućnost. No pubertetske godine i jašarasto društvo Marka odvode u drugom smjeru, što dovodi do niza konflikata i opasnih životnih situacija.

- Evo ti karta za Visoko! Ako nećeš da budeš košarkaš, budi seljak!, revoltirano uzvikuje pri kraju filma briljantni Emir Hadžihafizbegović u ulozi oca, koji umjesto prelaska u državni košarkaški tim, sina šalje kod babe u čemernu Bosnu.

- Mislim da smo napravili značajan film i da će on sa jedne vremenske distance biti još značajniji. Nikad se stvari ne mogu analizirati baš iz stanja prezenta, treba proći jedno izvjesno vrijeme da cijela ta stvar fermentira, rekao je Hadžihafizbegović nakon press projekcije filma u Sarajevu.

Osim briljantnog Hadžihafizbegovića, sjajnu ulogu u filmu ostvarila je i bh. glumica Mediha Musliović kao lik majke, te slovenski naturščik Benjamin Krnetić u ulozi Marka. Uz njih, sve pohvale idu i Dini Hajderoviću, Ivanu Pašaliću i Jerneju Kogovšeku, također mladim naturščicima kojima je ovo bilo prvo pojavljivanje na filmskom platnu. 

Reditelj i scenarista filma Goran Vojnović, i sam Slovenac porijeklom iz Visokog, prije šest godina napisao je istoimeni roman, koji je uskovitlao slovensku javnost i uzburkao političke strasti, a čitava priča je na kraju rezultirala i policijskom istragom.

- Policajci su u romanu našli mnogo toga što su smatrali pogrdnim, ne shvatajući da knjiga ustvari govori o razmišljanjima jednog 17-godišnjeg klinca i da se radi o njegovoj fikciji, kratko je pred sarajevskim novinarima promentarisao Vojnović, dodajući da savremeni svijet sve više postaje svijet Čefura, da se ljudi sve više sele iz sela u grad, pa će i ove teme biti sve važnije i o njima će se sve glasnije govoriti.



Producent filma "Čefuri raus" je filmska kuća Arsmedia iz Ljubljane, dok je koproducent produkcija DEPO iz Sarajeva. Film je u Sloveniji već vidjelo preko 60.000 gledalaca, a sada je započela i regionalna kino distribucija filma koju vodi zagrebački „Continental film“. Od danas se film nalazi na redovnom repertoaru sarajevskog kina Meeting Point, te u drugim bh. gradovima. 

Kao suradnik na scenariju bio je angažiran naš najveći filmski scenarista i pisac Abdulah Sidran, dok je film je podržan i od strane Fondacije za kinematografiju Sarajevo. Pored već pomenutih bh. glumaca, u filmu igraju i Milan Pavlović, Moamer Kasumović i Igor Skvarica, dok se u upečatljivoj epizodnoj ulozi pojavljuje doajen domaće glumačke scene Mustafa Nadarević.

Nakon sjajnog romana, koji je ovjenčan nagradom Prešernovog sklada, i uspješnom pozorišnom adaptacijom, koja je izvedena više od 130 puta, film "Čefuri raus" na putu je da nadmaši i knjigu i predstavu, i vrati popularnost domaćeg filma.

Što bi rekao jedan ovdašnji reditelj: "Nekada su Slovenci ovako dolazili na naše filmove, a sad mi punimo dvorane da bi gledali njihove!".

Za one koji sinoć nisu bili dio ovog sjajnog filmskog ugođaja, donosimo foto fragmente iz kina Meeting Point i iskrenu preporuku za gledanje "Čefura".  

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Foto: Nina Novaković)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook