Depo preporuka

I među njima postoje izuzeci: Top 10 najzgodnijih političara u BiH

I među njima postoje izuzeci: Top 10 najzgodnijih političara u BiH

Ne vodeći se njihovim političkim i ideološkim djelovanjem, već spoljašnjim i karakternim dojmom koji ostavljaju na javnost, DEPO Arhiv donosi listu koju je naš portal načinio prije godinu...

Kolumna

Moj odgovor 'borcima' za ljudska prava: Ponosim se onim što prije 12 godina učinih!

Moj odgovor 'borcima' za...

Slavo Kukić
22.01.2014.

Godinu koju tek što adaktirasmo, u prednovogodišnje vrijeme i sam označih godinom ozbiljnih upozorenja. Za pravo mi dade i nedavno obznanjena lista „propalih“ zemalja koju svake godine...

Nekad smo bili srce Evrope, a danas - nacija u 'hajvan' vagonima!

Nekad smo bili srce...

Zoran Bibanović
20.11.2013.

Pojava željeznice u XIX stoljeću je bila vijesnik tehničke revolucije i kulturnog preobražaja evropskih naroda. Poklonici moderne željeznice u EU ne ističu samo privredne, energetske i...

Nitko ovdje nije nevin - pa ni međunarodna zajednica

Nitko ovdje nije nevin -...

Slavo Kukić
11.11.2013.

Kontinuitet apsurda i dalje obilježava stvarnost BiH. Upiranje prstom u SIPA-u sve dosadašnje vrijeme, primjerice, nije polučilo bukvalno nikakve rezultate – jer ona ne čini baš ništa kako bi...

Kako su hidroelektrane uništile život u Bosni i Hercegovini

Kako su hidroelektrane...

Zoran Bibanović
10.10.2013.

„Od svega što je vrtovima neophodno voda je najvažnija stvar, ali se i najlakše može zagaditi. Jer ni zemlja, ni sunce, ni vjetrovi, koji zajedno sa vodom hrane sve što je niklo iz zemlje, ne...

Ekran

Promo

POČINJE SARAJEVO BUSINESSS FORUM: Povezivanje ekonomija i privrednih potencijala regiona

Srijeda | 16.05.2012.

Međunarodna investicijska konferencija 3. Sarajevo Business Forum (SBF) od 16. do 18. maja počinje u srijedu plenarnom sjednicom na kojoj će organizatori i eminentni gosti iz zemlje i inostranstva govoriti o investicijskoj klimi u jugoistočnoj Evropi i regionalnoj saradnji, dok će slijedeća dva dana biti rezervirana za prezentacije projekata i povezivanje privrednika i investitora

sarajevo business forum 4Sarajevo Business Forum (SBF) iz godine u godinu budi veliki interes kako u zemljama odakle dolaze investitori tako i u zemljama regiona koji su nosioci ideja koje trebaju privući kapital.

Ove godine u glavni grad BiH stiže više od 350 investitora iz 30 zemalja svijeta.

Učešće su najavile biznis delegacije iz Turske, Saudijske Arabije, Katara, Malezije, Pakistana, učesnici iz UAE, Japana, Njemačke, Španije, Velike Britanije itd.

SBF ugostit će Ahmada Mohameda Alija, predsjednika Islamske banke za razvoj, Sheikha Ahmada bin Jassima Al-Thanija, direktora Al Jazeera Networka, Murata Yalcintasa, zamjenika predsjednika Unije privrednih komora i berzi Turske - TOBB, Kamila Gokhana Bozkurta, direktora Turk Telekoma, Huseyina Aydina, predsjednika Asocijacije banaka Turske i direktora Turkish Ziraat Bankasi A.S. i mnoge direktore investicijskih fondova, banaka i kompanija zainteresiranih za ulaganje u region.

Dolazak velikih japanskih korporacija na SBF  ranije je najavio zamjenik ministra vanjskih poslova te države Kazuyuki Hamada kada je posjetio BBI banku i dao punu podršku organizatorima SBF-a te uspostavljanju saradnje sa privrednicima iz Bosne i Hercegovine ali i regiona.

Najviše prijavljenih projekata pristiglo je iz oblasti turizma - 35, potom građevinarstva  - 25 i poljoprivrede - 24.

Projekte iz energetskog sektora je prijavilo 18 kompanija i pojedinaca, dok će iz sektora industrije svoje ideje predstaviti 16 privrednika.

Investitorima iz svijeta bit će predstavljeno 10 projekata iz oblasti infrastrukture, pet iz finansijske industrije i četiri projekta iz oblasti edukacije.

Ideja Sarajevo Business Foruma je dugoročna, a velike investicije ne mogu završiti u samo godinu ili dvije. Za to su potrebni dugotrajni pregovori i kontakti. Iz tog razloga većina ranije navedenih projekata je još u fazi realizacije.

Organizatori SBF-a, BBI banka i Islamska razvojna banka (IDB) preuzeli su na sebe obavezu da u BiH dovedu što više stranih investitora koji će vidjeti šta im ova zemlja nudi. Popravljanje imidža zemlje u svijetu prvi je korak ka dovođenju stranih investitora.

Svake godine SBF bilježi kontinurani rast interesovanja za Sarajevo Business Forum, a ove godine će u fokusu investitora biti projekti iz oblasti poljoprivrede, energetike i turizma.

Također, ove godine će po prvi put biti predstavljen projekat obuke majstora sa srednjom stručnom spremom metalskih zanimanja u saradnji sa Austrijom i Njemačkom.

S obzirom na to da BiH ima vrlo razvijenu metalsku industriju cilj je ulagati u ljudski kapital i zadržati kvalitetne radnike u BiH i na taj način podići konkurentnost metalskog sektora zemlje.

Investitorima će ove godine biti predstavljeno 137 projekata ukupne vrijednosti 8,5 milijardi eura.

Dolazak na SBF je najavio je i veliki broj svjetskih lidera. Očekuje se da prvom danu SBF-a 2012. prisustvuju zamjenik premijera Turske Ali Babacan i turski ministar poljoprivrede Muhammed Mehdi Eker.

Osim predstavnika najviših političkih i državnih struktura BiH, te međunarodnih organizacija i diplomatskih predstavnika u BiH, dolazak su najavili i ministri iz Makedonije, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

Sarajevo Business Forum pratit će 200 novinara iz 57 domaćih i stranih medijskih kuća.

Interes za izvještavanje pokazale su i najveće medijske mreže poput Al Jazeere Network, Anadolije, TRT-a, kao i brojni mediji iz Hrvatske, Srbije, Velike Britanije, Makedonije, Njemačke i Češke.

(FENA/dg)

Poveži preko
comments powered by Disqus

Hronika

DEUTSCHE WELLE

Transparency International BiH

Depo Clubbing

Depo plus

71074
Body Complete