Depo preporuka

Vragolasta Jasmina i bezobrazne sevdalinke: Šta se desi s Fatom kad Mujo zamandali vrata?!

Vragolasta Jasmina i bezobrazne sevdalinke: Šta se desi s Fatom kad Mujo zamandali vrata?!

DEPO Portal nastavlja sa objavljivanjem video priloga sa nastupa domaćih stand-up komičara u sarajevskom klubu The Pub...

Kolumna

Moj odgovor 'borcima' za ljudska prava: Ponosim se onim što prije 12 godina učinih!

Moj odgovor 'borcima' za...

Slavo Kukić
22.01.2014.

Godinu koju tek što adaktirasmo, u prednovogodišnje vrijeme i sam označih godinom ozbiljnih upozorenja. Za pravo mi dade i nedavno obznanjena lista „propalih“ zemalja koju svake godine...

Nekad smo bili srce Evrope, a danas - nacija u 'hajvan' vagonima!

Nekad smo bili srce...

Zoran Bibanović
20.11.2013.

Pojava željeznice u XIX stoljeću je bila vijesnik tehničke revolucije i kulturnog preobražaja evropskih naroda. Poklonici moderne željeznice u EU ne ističu samo privredne, energetske i...

Nitko ovdje nije nevin - pa ni međunarodna zajednica

Nitko ovdje nije nevin -...

Slavo Kukić
11.11.2013.

Kontinuitet apsurda i dalje obilježava stvarnost BiH. Upiranje prstom u SIPA-u sve dosadašnje vrijeme, primjerice, nije polučilo bukvalno nikakve rezultate – jer ona ne čini baš ništa kako bi...

Kako su hidroelektrane uništile život u Bosni i Hercegovini

Kako su hidroelektrane...

Zoran Bibanović
10.10.2013.

„Od svega što je vrtovima neophodno voda je najvažnija stvar, ali se i najlakše može zagaditi. Jer ni zemlja, ni sunce, ni vjetrovi, koji zajedno sa vodom hrane sve što je niklo iz zemlje, ne...

Ekran

Promo

FOTO I VIDEO/ KILOMETARSKE KOLONE NA AUTOPUTU U JOŠANICI: Neka ste sve ovo snimili, je*em ti državu, pa ovoga nema ni na graničnim prelazima...

Četvrtak | 14.06.2012.

Nakon što je prije dva dana JP Autoceste FBiH u Jošanici predstavilo novi sistem naplate putarine za autoput po duplo višim cijenama, na tim naplatnim kućicama jutros su se stvorile kilometarske gužve, a vozači, vidno iznervirani, nisu krili bijes zbog gubljenja vremena u nepreglednim kolonama. Ekipa DEPO Portala je bila na licu mjesta i zabilježila današnju haotičnu situaciju na ulazu u Sarajevo!

Gužva na autoputu, FOTO: DEPO Portal

Iako je sistem naplate predstavljen kao najbolji u regionu, slike stotina automobila koji jutros čekaju u redovima na ulazu Jošanica govore drugačije. Bezmalo, jutarnja gužva iznenadila je uposlenike na naplatnim kotama, koji su očito nespremni dočekali primjenjivanje novog sistema naplate, kojim je dosadašnja putarina povećana na 4,20 KM (2,10 eura).

Ekipa DEPO PORTAL-a je uz mnogo muke i nakon prepirke sa uposlenicima JP Autoceste FBiH na ulazu Jošanica, koji nisu bili raspoloženi za davanje izjava, uspjela kamerom zabilježiti nepotrebnu kilometarsku gužvu pred ulazom u Sarajevo i iznervirane vozače u nepreglednim kolonama, koji priznaju da na ovakav haos jesu spremni na graničnim prlazima na putu ka Jadranu, ali ne i u jeku jutarnje špice, kada iz drugih gradova i kantona dolaze na posao!    

Podsjećamo, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobrila je poskupljenje cestarine za više od 100 posto, a nove cijene počinju se primjenjivati od 13. juna, najavio je u utorak direktor poduzeća Autoceste FBiH Ensad Karić.

Trenutno krajnje skromnu mrežu autocesta u BiH čini i dionica na pravcu od Sarajeva prema Zenici, u dužini od 37 kilometara, za čije su korištenje vozači ličnih automobila do sada plaćali dvije konvertibilne marke, što je iznos od jednog eura.

Gužva na autoputu, FOTO: DEPO Portal

Kazao je kako drastično povećanje cijena cestarine proističe iz obaveza prema kreditorima te iz planova za nastavak cestogradnje.

Gužva na autoputu, FOTO: DEPO Portal

Gradnja 37 kilometara postojeće autoceste na pravcu koridora V c, koji prolazi kroz BiH, trajala je više od deset godina, a potpuno je neizvjesno koliko će vremena trebati kako bi se izgradio cijeli cestovni koridor u ukupnoj dužini od 330 kilometara. Najavljeno je tek kako bi do kraja 2014. godine moglo biti izgrađeno oko 120 kilometara autoceste no na dionicama koje neće biti spojene.

Vijeće ministara BiH tako je u utorak usvojilo prijedlog ugovora o financiranju gradnje dodatnih 31 kilometar autoceste na pravcu od Sarajeva prema Mostaru te na prostoru između Svilaja i Odžaka na sjeveru zemlje, uključujući tu i spojni most s Hrvatskom preko Save.

Za te dvije dionice BiH bi od Europske investicijske banke (EIB) trebala dobiti kredit od 166 miliona eura s rokom otplate od 25 godina.

Način finaniranja gradnje preostalih 200 kilometara planirane autoceste još nije utvrđen.

(DEPO/BLIN/em)

Poveži preko
comments powered by Disqus

Hronika

DEUTSCHE WELLE

Transparency International BiH

Depo Clubbing

Depo plus

73096
Body Complete