Depo preporuka

'Mrtvi' štreber u ekstazi: Ja sam death metalac, al' Hanka otkida!

'Mrtvi' štreber u ekstazi: Ja sam death metalac, al' Hanka otkida!

DEPO Portal donosi još jedan video prilog sa nastupa domaćih stand-up komičara u sarajevskom klubu The Pub ...

Kolumna

Moj odgovor 'borcima' za ljudska prava: Ponosim se onim što prije 12 godina učinih!

Moj odgovor 'borcima' za...

Slavo Kukić
22.01.2014.

Godinu koju tek što adaktirasmo, u prednovogodišnje vrijeme i sam označih godinom ozbiljnih upozorenja. Za pravo mi dade i nedavno obznanjena lista „propalih“ zemalja koju svake godine...

Nekad smo bili srce Evrope, a danas - nacija u 'hajvan' vagonima!

Nekad smo bili srce...

Zoran Bibanović
20.11.2013.

Pojava željeznice u XIX stoljeću je bila vijesnik tehničke revolucije i kulturnog preobražaja evropskih naroda. Poklonici moderne željeznice u EU ne ističu samo privredne, energetske i...

Nitko ovdje nije nevin - pa ni međunarodna zajednica

Nitko ovdje nije nevin -...

Slavo Kukić
11.11.2013.

Kontinuitet apsurda i dalje obilježava stvarnost BiH. Upiranje prstom u SIPA-u sve dosadašnje vrijeme, primjerice, nije polučilo bukvalno nikakve rezultate – jer ona ne čini baš ništa kako bi...

Kako su hidroelektrane uništile život u Bosni i Hercegovini

Kako su hidroelektrane...

Zoran Bibanović
10.10.2013.

„Od svega što je vrtovima neophodno voda je najvažnija stvar, ali se i najlakše može zagaditi. Jer ni zemlja, ni sunce, ni vjetrovi, koji zajedno sa vodom hrane sve što je niklo iz zemlje, ne...

Ekran

Promo

MILORAD DODIK ZA AUSTRIJSKE MEDIJE: Valentina Inzka ću tužiti nakon što mu istekne mandat

Subota | 24.03.2012.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocijenio je da su napori međunarodne zajednice da centralizuje Bosnu i Hercegovinu (BiH) doživjeli neuspijeh i da, ako se unutar zemlje ne dogovore narodi, ona prijeti da se raspadne, što "ne bi trebalo da bude tragedija".

milorad dodik fles

Dodik je u intervjuu bečkom dnevniku "Die Presse" rekao da planira podnošenje krivične prijave protiv visokog predstavnika Valentina Inzka u Austriji, kada mu istekne mandat u BiH.

Centralna vlada BiH, prema njegovom mišljenju, smije da ima samo malo ovlaštenja i to ne u spoljnoj politici.

"Međunarodna zajednica se previše brinula o centralizaciji zemlje i to je doživjelo neuspjeh. Ukoliko mi unutar Bosne ne budemo pronašli rješenje, prijeti opasnost da se ona raspadne u dijelove i to ne bi trebalo da bude tragedija", rekao je Dodik.

On je istakao da je kancelarija visokog predstavnika trebalo već odavno da bude zatvorena, jer BiH nije potreban visoki predstavnik.

"Najveći doprinos Paddy Ashdowna bio je da dokaze da BiH ne može da funkcioniše. Zbog toga je on morao da primjeni silu i nametne zakone, ali za to nije imao ovlaštenja. On je bio špekulant", rekao je Dodik.

Ashdown je, prema njegovim riječima, u BiH došao sa unaprijed određenim ciljevima i nije želio u stvarnosti ništa drugo da postigne.   

"On je želio od BiH da stvori jednu zemlju izvan Dejtonskog sporazuma. To je i priznao i zbog toga pojedini ljudi u RS žele protiv njega da podnesu tužbu", kazao je Dodik i dodao da je i on spreman da podnese tužbu protiv Ashdowna, ali da strahuje da će britanska vlada uticati na nezavisno pravosuđe u toj zemlji da bi se odbacila tužba.

Kada je riječ o aktuelnom visokom predstavniku Valentinu Inzku, predsjednik RS je naglasio da je on već dodavno trebalo da se "vrati kući".

"Nadam se da mu je kod kuće ljepše nego u Bosni. Ne vjerujem da je on loš čovjek, ali je loš visoki predstavnik. On je nametao zakone", rekao je je Dodik i dodao da planira podnošenje tužbe protiv Inzka u Austriji, kada mu istekne mandat.

Upitan pred kojim sudovima podnijeti tužbu protiv međunarodnih predstavnika, Dodik je objasnio da se time bave advokati.

"Dokumentujemo detaljno svako kršenje. Ono što su radili visoki predstavnici je u suprotnosti s Dejtonom. Oni su smjenjivali demokratski izabrane predstavnike, a  za to nisu imali ovlaštenja", smatra on.

Dodik je rekao da su visoki predstavnici sami izmislili ta posebna ovlaštenja na koja se pozivaju.

"Rješenja moraju biti pronađena unutar BiH uz učešće svih naroda i ne treba nametati rešenja spolja", poručio je on.

Govoreći o predstavništvu RS, koje je u četvrtak otvoreno u Beču, Dodik je istakao da RS nije zadovoljna kako njene interese zastupaju diplomatski predstavnici BiH u inostranstvo, jer je jedno vrijeme diplomatska mreža "marginalizovala srpski narod".

On je dodao da predstavništvo RS nije nikakva ambasada, već samo privredno i kulturno predstavništvo.

Bečkom dnevniku "Standard" Dodik je rekao da RS nije bila samo nezadovoljna diplomatskim predstavništvima BiH, već ih smatra i neprijateljski nastrojenim prema RS.

Dodik je kazao da namjerava da otvara "onoliko predstavništava u Evropi, koliko ima i država", a na opasku da to košta puno, odgovorio je da "dostojanstvo nema cijenu".

"Zapad je Srbima u posljednje dve decenije nanio nepravdu. Oni su nas bezrazložno satanizovali i dalje nas ponižavaju, kako Srbiju, tako i RS", smatra on.

"Ne radi se samo o sjeveru, već o čitavom Kosovu. Zapadne sile su priznale Kosovo da bi ponizile Srbiju", rekao je Dodik i dodao da je međunarodna zajednica primenila iste "priče" o sukobljavanju naroda i nemogućnosti zajedničkog života kao na Kosovu i u Bosni, ali da, za razliku od srpske pokrajine, u Bosni moraju da "ćute i dalje žive zajedno".

Dodik je istakao da RS ne podržava nezavisnost Kosova i da je "glavni grad za Srbe u Bosni Beograd".


Tanjug/đk

Poveži preko
comments powered by Disqus

Front

DEUTSCHE WELLE

Transparency International BiH

Depo Clubbing

Depo plus

67827
Body Complete