Depo preporuka

A zašto se prenemažete zbog 'maloljetnih drolja', kad ste ih davno sami stvorili?!

A zašto se prenemažete zbog 'maloljetnih drolja', kad ste ih davno sami stvorili?!

Djevojke čije izazovne fotografije preplavljuju društvene mreže, samo su prilagođene društvenom ambijentu koji je već poodavno stvoren, i kada ih neki maloljetni krelac odluči objelodaniti i...

Kolumna

Moj odgovor 'borcima' za ljudska prava: Ponosim se onim što prije 12 godina učinih!

Moj odgovor 'borcima' za...

Slavo Kukić
22.01.2014.

Godinu koju tek što adaktirasmo, u prednovogodišnje vrijeme i sam označih godinom ozbiljnih upozorenja. Za pravo mi dade i nedavno obznanjena lista „propalih“ zemalja koju svake godine...

Nekad smo bili srce Evrope, a danas - nacija u 'hajvan' vagonima!

Nekad smo bili srce...

Zoran Bibanović
20.11.2013.

Pojava željeznice u XIX stoljeću je bila vijesnik tehničke revolucije i kulturnog preobražaja evropskih naroda. Poklonici moderne željeznice u EU ne ističu samo privredne, energetske i...

Nitko ovdje nije nevin - pa ni međunarodna zajednica

Nitko ovdje nije nevin -...

Slavo Kukić
11.11.2013.

Kontinuitet apsurda i dalje obilježava stvarnost BiH. Upiranje prstom u SIPA-u sve dosadašnje vrijeme, primjerice, nije polučilo bukvalno nikakve rezultate – jer ona ne čini baš ništa kako bi...

Kako su hidroelektrane uništile život u Bosni i Hercegovini

Kako su hidroelektrane...

Zoran Bibanović
10.10.2013.

„Od svega što je vrtovima neophodno voda je najvažnija stvar, ali se i najlakše može zagaditi. Jer ni zemlja, ni sunce, ni vjetrovi, koji zajedno sa vodom hrane sve što je niklo iz zemlje, ne...

Ekran

Promo

HERMAN VAN ROMPUY, PREDSJEDNIK EVROPSKOG VIJEĆA: Samo Evropska unija čuva Balkan od novog rata

Srijeda | 09.05.2012.

Predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy izjavio je u srijedu da je evropska perspektiva jedini način da se izbjegnu novi ratovi na prostoru bivše Jugoslavije

Herman van Rompuy

"U bivšoj Jugoslaviji je prije samo 15 godina bio građanski rat, čak i genocid, a jedini način da se izbjegnu novi ratovi je evropska perspektiva za te zemlje", rekao je Van Rompuy u specijalnoj emisiji Euronewsa povodom Dana Evrope.

"Naravno, oni moraju ispuniti sve uvjete, ali njihova budućnost je evropska budućnost, inače ćemo ponovo imati rat u Evropi", izjavio je Van Rompuy odgovarajući na pitanja gledalaca, od kojih su neki kritizirali EU zato što se širi na područje zapadnog Balkana.

Van Rompuy je naveo primjere Španije, Portugala i Grčke, koji su se okrenuli EU-u nakon što su odlučili da trajno odbace diktaturu i fašizam."EU nije samo garant mira, nego i garant demokratije, i zato su te zemlje ušle u Uniju“, rekao je Van Rompuy, prenio je Tanjug.

Komentirajući uspon ekstremne desnice u Francuskoj, Grčkoj i Holandiji, Van Rompuy je rekao da se EU mora boriti za očuvanje dostignutih vrijednosti.

"Evropski zakoni, ustav i vrijednosti kao što su ukidanje diskriminacije, ravnopravnost žena i odvojenost crkve od države se moraju poštovati", rekao je Van Rompej, i dodao da rast ekstremizma nije nezaustavljiv.

On je podsjetio na primjer vlastite domovine, Belgije, gdje je ekstremno nacionalistički Flamanski blok 2004. godine dobio skoro 25 posto glasova, dok sada ima upola manje.

Predsjednik Evropskog vijeća je rekao da je raspad EU-a nezamisliv, jer građani ogromne većine zemalja članica žele ostanak u Uniji i eurozoni."Ankete rađene uoči izbora u Grčkoj pokazuju da 75 posto naroda ne žele da izađu iz eurozone", napomenuo je Van Rompuy.

Za njega je, kako kaže, nezamislivo da neko želi da se odrekne tržišta od 500 miliona ljudi i zatvori se u svoju zemlju od 20 ili 50 miliona, i da mora da pokazuje pasoš kad god putuje u inostranstvo.

On je, međutim, istakao da se EU nikada neće pretvoriti u „sjedinjene države Evrope“, po ugledu na Ameriku."Mi imamo 27 članica, 28 ako računamo Hrvatsku, i svaka ima svoju historiju, neko 200, a neko hiljadu godina", rekao je Van Rompuy. Dodao je da EU ima i 23 jezika i još više identiteta, što je čini bitno drugačijom od Amerike.

Predsjednik Evropskog vijeća je istakao i da program podsticanja privrednog rasta nije u suprotnosti s mjerama štednje, i da je na političarima da povrate povjerenje građana tako što će ostvariti rast. On je podsjetio da je u zemljama sjeverne Evrope već zabilježen privredni rast i da su prognoze za sljedeću godinu dobre.

Braneći odluku većine funkcionera EU-a da ne učestvuje na evropskom nogometnom prvenstvu u Ukrajini zbog zlostavljanja Julije Timošenko, Van Rompuy je rekao da je time poslana "vrlo jasna politička poruka" da Ukrajina mora da poštuje ljudska prava."Ja neću ići jer EU nema svoju reprezentaciju, a Belgija je ispala iz kvalifikacija", rekao je Van Rompuy.

Gledaoci su predsjedniku Vijeća tokom polusatne emisije postavljali pitanja putem telefona, interneta i društvene mreže Twitter.

(FENA/em)

Poveži preko
comments powered by Disqus

Front

DEUTSCHE WELLE

Transparency International BiH

Depo Clubbing

Depo plus

70624
Body Complete