Depo preporuka

'Mrtvi' štreber u ekstazi: Ja sam death metalac, al' Hanka otkida!

'Mrtvi' štreber u ekstazi: Ja sam death metalac, al' Hanka otkida!

DEPO Portal donosi još jedan video prilog sa nastupa domaćih stand-up komičara u sarajevskom klubu The Pub ...

Kolumna

Moj odgovor 'borcima' za ljudska prava: Ponosim se onim što prije 12 godina učinih!

Moj odgovor 'borcima' za...

Slavo Kukić
22.01.2014.

Godinu koju tek što adaktirasmo, u prednovogodišnje vrijeme i sam označih godinom ozbiljnih upozorenja. Za pravo mi dade i nedavno obznanjena lista „propalih“ zemalja koju svake godine...

Nekad smo bili srce Evrope, a danas - nacija u 'hajvan' vagonima!

Nekad smo bili srce...

Zoran Bibanović
20.11.2013.

Pojava željeznice u XIX stoljeću je bila vijesnik tehničke revolucije i kulturnog preobražaja evropskih naroda. Poklonici moderne željeznice u EU ne ističu samo privredne, energetske i...

Nitko ovdje nije nevin - pa ni međunarodna zajednica

Nitko ovdje nije nevin -...

Slavo Kukić
11.11.2013.

Kontinuitet apsurda i dalje obilježava stvarnost BiH. Upiranje prstom u SIPA-u sve dosadašnje vrijeme, primjerice, nije polučilo bukvalno nikakve rezultate – jer ona ne čini baš ništa kako bi...

Kako su hidroelektrane uništile život u Bosni i Hercegovini

Kako su hidroelektrane...

Zoran Bibanović
10.10.2013.

„Od svega što je vrtovima neophodno voda je najvažnija stvar, ali se i najlakše može zagaditi. Jer ni zemlja, ni sunce, ni vjetrovi, koji zajedno sa vodom hrane sve što je niklo iz zemlje, ne...

Ekran

Promo

FOTO/PROTEST UPOZORENJA SSSBiH: 'Ukoliko se ne opamete, ganjat ćemo ih po ulicama, hvatati i dovesti pred lice pravde'

Subota | 26.05.2012.

Radnici i rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) danas su s protesta upozorenja u Sarajevu poručili predstavnicima vlasti u FBiH da neće odustati od nastojanja da se u tom bh. entitetu stvori društvo socijalne pravde i jednakosti, odnosno društvo u kojem će se radniku vratiti dostojanstvo

Protest upozorenja Saveza samostalnih sindikata BiH

Oko pet hiljada učesnika protesta, održanih u blizini zgrade Federalnog parlamenta na Skenderiji, složoli su se da bh. društvo ne može ići naprijed ugrožavajući prava i dostojanstvo radnika te su poručili da su spremni za masovne proteste ukoliko Parlament i Vlada FBiH ne prihvate današnje zahtjeve sindikata. Uz to zaključeno je da više neće biti protesta upozorenja.

Zahtjevi Sindikata, koji su sumirani i potvrđeni na protestu upozorenja, među ostalim, odnose se na donošenje zakona o radu te izmjene zakona o štrajku, zakona o prekršajima i zakona o izvršnom postupku.

Sindikat traži i usvajanje zakona o povezivanju radnog staža, finansijskoj konsolidaciji preduzeća, oduzimanju nelegalno stečene imovine, kao i zakona o koridoru Vc, šumama, koncesijama i drugih zakonskih rješenja koja bi trebala omogućiti otvaranje radova, novo zapošljavanje i punjenje budžeta.

Predsjednik Sindikata BiH Ismet Bajramović poručio je, ukoliko se Parlament i Vlada FBiH ogluše o ove radničke zahtjeve, da više neće biti upozorenja i da nije isključena organizacija masovnih protesta već u septembru ove godine.

Izrazio je zadovoljstvo dobrim odzivom radnika na protest upozorenja i kazao da je riječ solidarnost, a, što je i danas potvrđeno, "magična riječ", na kojoj se i zasniva čitav sindikalni pokret.

Međutim, napomenio je da današnjem skupu nisu prisustvovali mnogi radnici, jednostavno što nisu imali novca da dođu na proteste.

Potpredsjednik SSSBiH Avad Bahto rekao je je da je ovaj  protest pokazao predstavnicima vlasti "da nisu gurnuli radnike u blato iz kojega se ne može izaći", dok je predsjednik Sindikata Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Isaković kazao je da bi buduća pasivnost vlasti u pregovorima sa sindikatima najvjerovatnije mogla dovesti do "vrućeg ljeta" i socijalnih buntova.

- Ukoliko se ne opamete ganjat ćemo ih po ulicama, hvatati i dovesti pred lice pravde, kazao je Isaković.

Okupljenim radnicima iz svih krajeva BiH obratilo se i Salih Kruščica, poptredsjednik Sindikata BiH, koji je upozorio predstavnike vlasti u FBiH da sindikati neće dozvoliti nova smanjenja plaća te je napomenuo da se uštede ne mogu samo tako praviti.

Također je zaključio da je krajnje vrijeme da se povede iskren socijalni dijalog sa Sindikatom BiH i da se Vlada prestane samovoljno ponašati, kao što to čini zadužujući se kod MMF-a ne pitajući građane FBiH.

Kruščica je rekao i da je, pored radnika u privredi, neophodno povratiti dostojanstvo i policajcima, vatrogascima, prosvjetnim radnicima te uposlenicima kazneno-popravnih domova, koji su se također pridružili današnjem skupu.

Nakon protestnog okupljanja na Skenderiji održana je protestna šetnja do zgrade Vlade Federacije BiH gdje su ukratko prezentirani zahtjevi sindikata.

(FENA/dg)

 
Poveži preko
comments powered by Disqus

Front

DEUTSCHE WELLE

Transparency International BiH

Depo Clubbing

Depo plus

71801
Body Complete