Depo preporuka

I među njima postoje izuzeci: Top 10 najzgodnijih političara u BiH

I među njima postoje izuzeci: Top 10 najzgodnijih političara u BiH

Ne vodeći se njihovim političkim i ideološkim djelovanjem, već spoljašnjim i karakternim dojmom koji ostavljaju na javnost, DEPO Arhiv donosi listu koju je naš portal načinio prije godinu...

Kolumna

Moj odgovor 'borcima' za ljudska prava: Ponosim se onim što prije 12 godina učinih!

Moj odgovor 'borcima' za...

Slavo Kukić
22.01.2014.

Godinu koju tek što adaktirasmo, u prednovogodišnje vrijeme i sam označih godinom ozbiljnih upozorenja. Za pravo mi dade i nedavno obznanjena lista „propalih“ zemalja koju svake godine...

Nekad smo bili srce Evrope, a danas - nacija u 'hajvan' vagonima!

Nekad smo bili srce...

Zoran Bibanović
20.11.2013.

Pojava željeznice u XIX stoljeću je bila vijesnik tehničke revolucije i kulturnog preobražaja evropskih naroda. Poklonici moderne željeznice u EU ne ističu samo privredne, energetske i...

Nitko ovdje nije nevin - pa ni međunarodna zajednica

Nitko ovdje nije nevin -...

Slavo Kukić
11.11.2013.

Kontinuitet apsurda i dalje obilježava stvarnost BiH. Upiranje prstom u SIPA-u sve dosadašnje vrijeme, primjerice, nije polučilo bukvalno nikakve rezultate – jer ona ne čini baš ništa kako bi...

Kako su hidroelektrane uništile život u Bosni i Hercegovini

Kako su hidroelektrane...

Zoran Bibanović
10.10.2013.

„Od svega što je vrtovima neophodno voda je najvažnija stvar, ali se i najlakše može zagaditi. Jer ni zemlja, ni sunce, ni vjetrovi, koji zajedno sa vodom hrane sve što je niklo iz zemlje, ne...

Ekran

Promo

EMIR SULJAGIĆ: Moramo shvatiti da ispod naših nogu ne leži nafta, nego masovne grobnice

Srijeda | 02.05.2012.

Ekspert za genocid i preživjeli Srebreničanin Emir Suljagić izjavio je u razgovoru za Fenu da javni poziv građanima Bosne i Hercegovine da se prijave na glasanje u Srebrenici nema veza s politikom ni političkim strankama jer je pitanje Srebrenice iznad politike.

emir suljagic

Dodao je da je to činjenica za sve koji su preživjeli pakao Srebrenice.

- Međunarodna zajednica je očito odlučila da Miloradu Dodiku preda u ruke Srebrenicu i to me, iako bolno, uopće ne čudi imajući u vidu da su nas četiri godine sprečavali da se branimo od genocida. Zašto bi sada bilo drugačije? Naprosto moramo shvatiti da ispod naših nogu ne leži nafta, nego masovne grobnice, i da je sudbina naše zemlje, naše države, u našim rukama - kazao je Suljagić.

Suljagić je pojasnio da je nakon upućivanja javnog poziva građanima Bosne i Hercegovine da se prijave za glasanje u Srebrenici dobio pozitivan odgovor od mnogih, te da se svi slažu da je Srebrenica crvena linija preko koje se ne smije preći, jer bi to bio "posljednji ekser u mrtvački kovčeg države na polovini teritorije ove zemlje".

- Usto, izbori u Srebrenici po sada važećim pravilima će legalizirati genocid kao sredstvo uspostavljanja većine u ovoj zemlji, a to je naprosto civilizacijski nedopustivo - kazao je Suljagić.

Rješenje pitanja Srebrenice Suljagić vidi na tri načina. Jedan je da međunarodna zajednica ispoštuje svoju moralnu i pravnu obavezu, i nametne izmjene zakona, što je, smatra, malo vjerovatno.

Drugi način je da političke stranke iz Federacije, ili, preciznije, one stranke koje osim stranaka Platforme ne negiraju da je u Srebrenici počinjen genocid, blokiraju donošenje budžeta dok ne bude izmijenjen Izborni zakon tako da svim prijeratnim žiteljima Srebrenice, bez obzira na to da li su prijavljeni u Srebrenici ili ne, bude omogućeno glasanje na lokalnim izborima.

- Budžet, čiji je sastavni dio finansiranje lokalnih izbora, mogu zaustaviti SDP i SDA tako što će naložiti svojim poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH da podršku budžetu uvjetuju izmjenom izbornih pravila za Srebrenicu. Čini mi se, međutim, da je to malo vjerovatno, premda bih pozdravio takav razvoj događaja - kazao je Suljagić.

I posljednja mogućnost je, pojašnjava Suljagić, da građani počnu da se masovno registruju u Srebrenici i 5. oktobra referendumski spriječe da genocid postane ozakonjen i zakonit način pravljenja većine.

 

DEPO-BL!N/đk

Poveži preko
comments powered by Disqus

Front

DEUTSCHE WELLE

Transparency International BiH

Depo Clubbing

Depo plus

70152
Body Complete