Depo preporuka

'Mrtvi' štreber u ekstazi: Ja sam death metalac, al' Hanka otkida!

'Mrtvi' štreber u ekstazi: Ja sam death metalac, al' Hanka otkida!

DEPO Portal donosi još jedan video prilog sa nastupa domaćih stand-up komičara u sarajevskom klubu The Pub ...

Kolumna

Moj odgovor 'borcima' za ljudska prava: Ponosim se onim što prije 12 godina učinih!

Moj odgovor 'borcima' za...

Slavo Kukić
22.01.2014.

Godinu koju tek što adaktirasmo, u prednovogodišnje vrijeme i sam označih godinom ozbiljnih upozorenja. Za pravo mi dade i nedavno obznanjena lista „propalih“ zemalja koju svake godine...

Nekad smo bili srce Evrope, a danas - nacija u 'hajvan' vagonima!

Nekad smo bili srce...

Zoran Bibanović
20.11.2013.

Pojava željeznice u XIX stoljeću je bila vijesnik tehničke revolucije i kulturnog preobražaja evropskih naroda. Poklonici moderne željeznice u EU ne ističu samo privredne, energetske i...

Nitko ovdje nije nevin - pa ni međunarodna zajednica

Nitko ovdje nije nevin -...

Slavo Kukić
11.11.2013.

Kontinuitet apsurda i dalje obilježava stvarnost BiH. Upiranje prstom u SIPA-u sve dosadašnje vrijeme, primjerice, nije polučilo bukvalno nikakve rezultate – jer ona ne čini baš ništa kako bi...

Kako su hidroelektrane uništile život u Bosni i Hercegovini

Kako su hidroelektrane...

Zoran Bibanović
10.10.2013.

„Od svega što je vrtovima neophodno voda je najvažnija stvar, ali se i najlakše može zagaditi. Jer ni zemlja, ni sunce, ni vjetrovi, koji zajedno sa vodom hrane sve što je niklo iz zemlje, ne...

Ekran

Promo

ZAVRŠEN 59. FESTIVAL IGRANOG FILMA U PULI: Zlatna arena za 'Pismo ćaći', nagrađen i 'Halimin put'

Utorak | 31.07.2012.

'Pismo ćaći' Damira Čučića osvojilo je četiri Zlatne Arene, uključujući i onu za najbolji film, a pet Arena osvojio je i 'Ljudožder vegetarijanac' Branka Schmidta, uključujući i Arenu za najbolju režiju

Pismo ćaći'Pismo ćaći', dugometražni igrani prvijenac Damira Čučića, zapaženog hrvatskog montažera i autora dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, osvojilo je Veliku Zlatnu arenu za najbolji film na 59. izdanju Festivala igranog filma u Puli. Ocjenjivački sud Nacionalnog natjecateljskog programa u sastavu Vanja Černjul, Tomislav Kurelec, Dalibor Matanić, Ante Tomić i Nina Violić svoju je odluku obrazložilo sljedećim riječima:

"Pismo ćaći" potresno je uvjerljiva priča o odnosu oca i sina u patrijarhalnom svijetu gdje muškarci zaziru od nježnosti. U zadivljujućoj umjetničkoj pustolovini, autori filma, duboko ispod desetljetnih naslaga bijesa, međusobnog optuživanja, krivnje i kajanja, nalaze skrivenu ljubav, oprost i smiraj za obojicu junaka.

"Pismo ćaći" prvotno je zamišljen kao dokumentarni film temeljen na životu i iskustvima glavnoga glumca i protagonista Milivoja Beadera. Filmu su 2008. godine osigurana sredstva na Javnom pozivu za dodjelu sredstava za poticanje audiovizualnog stvaralaštva u kategoriji dokumentarnog filma, a tijekom godina Čučićev je projekt evoluirao iz kratkometražnog dokumentarnog u cjelovečernji hibrid igranog i dokumentarnog filma, što je forma koja se na festivalskoj sceni danas sve češće susreće i sve je zapaženija od strane festivalskih selektora, kritičara, žirija i filmofila.

Ocjenjivački sud Nacionalnog natjecateljskog programa Pismo ćaći nagradio je još i Zlatnim arenama za ton (Martin Semenčić) i montažu (Hrvoje Mršić, Damir Čučić). Mate Gulin osvojio je i Zlatnu arenu za sporednog glumca za ulogu oca iz naslova, dok je Damir Čučić osvojio i Nagradu Breza za najboljeg debitanta.

Branko Schmidt osvojio je Zlatnu Arenu za režiju za film 'Ljudožder vegetarijanac'. 'Ljudožder vegetarijanac' nagrađen je i Zlatnim arenama za masku (Jasna Rosini), scenografiju (Ivana Škrabalo) i kameru (Dragan Ruljančić), dok je Rene Bitorajac osvojio Zlatnu arenu za najbolju glavnu mušku ulogu dijaboličnog liječnika koji, riječima žirija, samouvjereno, točno i s nevjerojatnom lakoćom igra proračunato, hladnokrvno i cinično zlo.

'Ljudožder vegetarijanac' osvojio je i Nagradu OKTAVIJAN koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara za najbolji film unutar glavne selekcije Nacionalnog programa, a najboljim ostvarenjem u istoj kategoriji proglasila ga je i FEDEORA (Federacija filmskih kritičara Europe i Mediterana).

Vlatka Vorkapić osvojila je Zlatnu arenu za najbolji scenarij za film 'Sonja i bik', a isti je naslov osvojio i Zlatne arene u kategorijama kostimografije (Slavica Šnur) i glazbe (Stanko Kovačić, Damir Martinović, Ivanka Mazurkijević).

Fotografije iz filma 'Halimin put'

Ana Karić nagrađena je Zlatnom arenom za najbolju glavnu žensku ulogu za film 'Noćni brodovi' Igora Mirkovića, dok je Olga Pakalović proglašena najboljom sporednom glumicom u 'Haliminom putu' Arsena Antona Ostojića, a koji je rađen prema scenariju bh. scenariste Feđe Isovića. 'Halimin put osvojio je i Nagradu publike Zlatna vrata Pule, a kao najbolji film ocijenio ga je i Žiri mladih filmofila.
 
Jozo Patljak, producent i redatelj filma 'Slučajni prolaznik', osvojio je Posebnu Zlatnu arenu za tehnološku inovaciju za pionirsko uvođenje 3D tehnologije u hrvatsku kinematografiju.

Popis nagrada u ostalim kategorijama, kao i obrazloženja Ocjenjivačkog suda, potražite na službenim stranicama festivala.

(Culturenet.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

Poveži preko
comments powered by Disqus

Ekran

DEUTSCHE WELLE

Transparency International BiH

Depo Clubbing

Depo plus

75755
Body Complete