Depo preporuka

'Mrtvi' štreber u ekstazi: Ja sam death metalac, al' Hanka otkida!

'Mrtvi' štreber u ekstazi: Ja sam death metalac, al' Hanka otkida!

DEPO Portal donosi još jedan video prilog sa nastupa domaćih stand-up komičara u sarajevskom klubu The Pub ...

Kolumna

Moj odgovor 'borcima' za ljudska prava: Ponosim se onim što prije 12 godina učinih!

Moj odgovor 'borcima' za...

Slavo Kukić
22.01.2014.

Godinu koju tek što adaktirasmo, u prednovogodišnje vrijeme i sam označih godinom ozbiljnih upozorenja. Za pravo mi dade i nedavno obznanjena lista „propalih“ zemalja koju svake godine...

Nekad smo bili srce Evrope, a danas - nacija u 'hajvan' vagonima!

Nekad smo bili srce...

Zoran Bibanović
20.11.2013.

Pojava željeznice u XIX stoljeću je bila vijesnik tehničke revolucije i kulturnog preobražaja evropskih naroda. Poklonici moderne željeznice u EU ne ističu samo privredne, energetske i...

Nitko ovdje nije nevin - pa ni međunarodna zajednica

Nitko ovdje nije nevin -...

Slavo Kukić
11.11.2013.

Kontinuitet apsurda i dalje obilježava stvarnost BiH. Upiranje prstom u SIPA-u sve dosadašnje vrijeme, primjerice, nije polučilo bukvalno nikakve rezultate – jer ona ne čini baš ništa kako bi...

Kako su hidroelektrane uništile život u Bosni i Hercegovini

Kako su hidroelektrane...

Zoran Bibanović
10.10.2013.

„Od svega što je vrtovima neophodno voda je najvažnija stvar, ali se i najlakše može zagaditi. Jer ni zemlja, ni sunce, ni vjetrovi, koji zajedno sa vodom hrane sve što je niklo iz zemlje, ne...

Ekran

Promo

BANJA LUKA: Za nagrade na Kratkofilu 'bori' se 57 filmova iz svih krajeva svijeta

Četvrtak | 19.07.2012.

Plesnim performansom članova Nevid teatra iz Banje Luke sinoć je na Ljetnoj pozornici tvrđave Kastel počeo Šesti međunarodni filmski festival Kratkofil Plus, koji će u gradu na Vrbasu biti do nedjelje, 22. jula

kratkofilNa festivalu će biti prikazani filmovi, kako u takmičarskom, tako i u revijalnom Panorama Plus programu. U takmičarskom programu bit će prikazano 57 filmova iz svih krajeva svijeta.

Članovi žirija ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala Kratkofil Plus su Oliver Sertić, medijski aktivist i producent iz Hrvatske, Tristan Priimagi, direktor međunarodne promocije estonskog filmskog fonda, filmski kritičar i festivalski selektor iz Estonije, i Juan Carleveris, režiser i scenarist iz Španije.

Juan Carleveris, režiser i scenarist iz Španije čiji je kratki film „Striptiz“ na prošlogodišnjem Kratkofilu Plus dobio nagradu za najbolji igrani film drugi put je u Banjoj Luci i rekao je da mu je izuzetno drago zbog toga.

- Jako sam znatiželjan da vidim različite poglede na život koji su predstavljeni u filmovima. Ove godine moja uloga na festivalu je drugačija, mnogo ozbiljnija, ali siguran sam da ću naći vremena i za druženje tokom ovih nekoliko dana u Banjoj Luci, rekao je Carleveris.

Sinoć je prikazan prvi blok takmičarskog programa, nakon kojeg je prikazan film "Dječak s biciklom", braće Darden.

Braća Darden na Filmskom festivalu u Kanu za ovaj film prošle godine dobili su Specijalnu nagradu žirija, koja je druga nagrada festivala kao i nagradu Evropske filmske akademije za najbolji scenarij. U ovom filmu jedan problematični dječak pokušava uspostaviti kontakt s ocem koji ga ne želi, pri čemu upada u mnoge nevolje, ali i neočekivano pronalazi novu porodicu i potencijalnu ljubav.

Prije svečanog otvaranja na festivalu je, pred velikim brojem posjetilaca, prikazan omnibus sastavljen od šest kratkih angažovanih dokumentarnih filmova. Omnibus je nastao u produkciji UKS Lanterna i rezultat je Kratkofil Punch projekta. U ovom projektu učestvovali su autori iz raznih krajeva BiH, a riječ je o autorima bez prethodnog znanja i iskustva u videoaktivizmu i dokumentarizmu, a filmovi su fokusirani na trenutne socijalne i političke probleme u BiH.

Ove godine, prvi put, kao integralni dio Dječijeg programa predstavlja se Kratkofil junior. Putem radionice, koja je već započela, čiji su učesnici djeca i tinejdžeri, omogućuje najmlađima neformalnu edukaciju iz filmske umjetnosti.

Dušica Ilić, koordinatorica projekta i pedagogica rekla je da će rezultat ovih radionica, koje su već započele, biti kratki film od tri minute.

(FENA, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

Poveži preko
comments powered by Disqus

Ekran

DEUTSCHE WELLE

Transparency International BiH

Depo Clubbing

Depo plus

75179
Body Complete