Depo preporuka

I među njima postoje izuzeci: Top 10 najzgodnijih političara u BiH

I među njima postoje izuzeci: Top 10 najzgodnijih političara u BiH

Ne vodeći se njihovim političkim i ideološkim djelovanjem, već spoljašnjim i karakternim dojmom koji ostavljaju na javnost, DEPO Arhiv donosi listu koju je naš portal načinio prije godinu...

Kolumna

Moj odgovor 'borcima' za ljudska prava: Ponosim se onim što prije 12 godina učinih!

Moj odgovor 'borcima' za...

Slavo Kukić
22.01.2014.

Godinu koju tek što adaktirasmo, u prednovogodišnje vrijeme i sam označih godinom ozbiljnih upozorenja. Za pravo mi dade i nedavno obznanjena lista „propalih“ zemalja koju svake godine...

Nekad smo bili srce Evrope, a danas - nacija u 'hajvan' vagonima!

Nekad smo bili srce...

Zoran Bibanović
20.11.2013.

Pojava željeznice u XIX stoljeću je bila vijesnik tehničke revolucije i kulturnog preobražaja evropskih naroda. Poklonici moderne željeznice u EU ne ističu samo privredne, energetske i...

Nitko ovdje nije nevin - pa ni međunarodna zajednica

Nitko ovdje nije nevin -...

Slavo Kukić
11.11.2013.

Kontinuitet apsurda i dalje obilježava stvarnost BiH. Upiranje prstom u SIPA-u sve dosadašnje vrijeme, primjerice, nije polučilo bukvalno nikakve rezultate – jer ona ne čini baš ništa kako bi...

Kako su hidroelektrane uništile život u Bosni i Hercegovini

Kako su hidroelektrane...

Zoran Bibanović
10.10.2013.

„Od svega što je vrtovima neophodno voda je najvažnija stvar, ali se i najlakše može zagaditi. Jer ni zemlja, ni sunce, ni vjetrovi, koji zajedno sa vodom hrane sve što je niklo iz zemlje, ne...

Ekran

Promo

VIDEO/ PREDSTAVLJENE REGIONALNE SELEKCIJE 18. SFF-A: Žene 'zauzele' pola takmičarskog programa!

Četvrtak | 14.06.2012.

Direkcija Sarajevo Film Festivala danas je u sarajevskom kinu Meeting Point održala konferenciju za novinare na kojoj su predstavljeni Takmičarski program za igrani film, Takmičarski program za kratki film i program U fokusu

SFF naslovnaTakmičarski program za igrani film 18. Sarajevo Film Festivala, koji ove godine slavi deset godina, otvorit će bh. film 'Djeca' rediteljice Aide Begić. Pored ovog ostvarenja, koje je premijerno predstavljeno na ovogodišnjem Cannesu, u Takmičarskom programu za igrani film našlo se još osam filmova iz regije. Regionalne premijere u ovom programu imat će još i filmovi: 'Glas moga oca' (Orhan Eskiköy, Zeynel Doğan - Turska), 'Iza brda' (Emin Alper - Turska), 'Svi iz naše porodice' (Radu Jude - Rumunija), 'Šta je ljubav' (Ruth Mader - Austrija), 'Žena koja je brisala suze' (Teona Strugar Mitevska - Makedonija).

Od međunarodnih premijera na 18. SFF bit će prikazani 'Sadašnje vrijeme' (Belmin Söylemez - Turska) i 'Ustanička ulica' (Miroslav Terzić - Srbija), dok će u Takmičarskom programu biti održana i jedna svjetska premijera - riječ je o ostvarenju 'Na granici (Florian Flicker - Austrija).

Zanimljivost ovogodišnjeg Takmičarskom programa - igrani film je to što od devet naslova, četiri su režirale žene.

Selektorica Elma Tataragić je na pres-konferenciji rekla da je to prije deset godina bilo nezamislivo, ali na svu sreću, situacija se u mnogome promijenila.

- Ovogodišnji Takmičarski program, za igrani film pokazuje snažnu i umjetnički opravdano prisustvo autorica iz regije - rekla je Tataragić, dodavši i da su pri selekciji od ukupno 159 naslova morali odabrati svega devet, pošto je bio izuzetno zahtjevan i težak posao.

- Bez obzira na recesiju, u regionu se bilježi porast u produkciji igranih filmova. Međutim, važno je istaknuti da recesija nije utjecala niti na kvanititet, ali ni na kvalitet - kazala je Tataragić.

Više o filmovima iz ovogodišnjeg glavnog Takmičarskog programa možete saznati OVDJE.

Elma Tataragić je ovom prilikom predstavila i Takmičarski program - kratki film, rekavši da je zbog demokratizacije medija došlo do velikih promjena u rediteljskom, esteteskom i produkcijom pristupu kratkometražnom filmu. Na adresu SFF-a stiglo je čak 300 kratkih filmova, a deset ih je ušlo u program. Zanimljivo je da su u ovom programu zastupljeni veoma mladi autori - od 20 do 26 godina.

U Takmičarski program za kratki film su ušli: 'Parafinski princ' (Pavel G. Vesnakov - Bugarska), 'Sve to' (Branislav Milatović - Crna Gora), '180/100' (Nándor Lőrincz, Bálint Nagy - Mađarska), 'Naša pjesma' (Catalina Molina - Austrija), 'Momci, gdje ste' (Jelena Gavrilović, Srbija), animirani 'Sotonin sin' (Marko Dješka, Hrvatska), 'Tata je glavni' (Radu Potcoava - Rumunija), 'Horizont' (Paul Negoescu - Rumunija), 'Povratak' (Blerta Zeqiri - Kosovo) i 'Prva dama Dubrave' (Barbara Vekarić - Hrvatska).

Više o Takmičarskom programu za kratki film možete pogledati OVDJE.

Danas je u Meeting Pointu predstavljen i program U fokusu u kojem će ove godine biti prikazani: 'Alpe' (Yorgos Lanthimos - Grčka), 'Iza brda' (Christian Mungiu - Rumunija), 'Klip' (Maja Miloš - Srbija), 'Ljubav' (Micahel Haneke - Austrija), 'Mađarska 2011' (omnibus grupe reditelja u produkciji Bele Tarra), 'Samo vjetar' (Bence Fliegauf - Mađarska), a u sklopu ovog programa bit će prikazan i film 'Ljetna zadaća', prvijenac turskog reditelja Seyfija Teomana koji je nakon saobraćajne nesreće izgubio bitku za život.

Više o filmovima iz programa U fokusu možete pogledati OVDJE.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra rekao je da se raduje tome što će ovaj festival biti najbolji do sada. On je dodao da je SFF napravio dodatne korake na uvezivanju i jačanju regionalnog programa i kinematografije. Stoga već od naredne godine za takmičarski program moći će se prijavljivati filmovi iz još četiri evropske zemlje - Azerbejdžana, Moldavije, Armenije i Gruzije, što znači da će za Srce Sarajeva moći konkurirati filmovi iz 20 zemalja uže i šire regije.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival održava se od 6. do 14. jula.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

Poveži preko
comments powered by Disqus

Ekran

DEUTSCHE WELLE

Transparency International BiH

Depo Clubbing

Depo plus

73099
Body Complete