Depo preporuka

A zašto se prenemažete zbog 'maloljetnih drolja', kad ste ih davno sami stvorili?!

A zašto se prenemažete zbog 'maloljetnih drolja', kad ste ih davno sami stvorili?!

Djevojke čije izazovne fotografije preplavljuju društvene mreže, samo su prilagođene društvenom ambijentu koji je već poodavno stvoren, i kada ih neki maloljetni krelac odluči objelodaniti i...

Kolumna

Moj odgovor 'borcima' za ljudska prava: Ponosim se onim što prije 12 godina učinih!

Moj odgovor 'borcima' za...

Slavo Kukić
22.01.2014.

Godinu koju tek što adaktirasmo, u prednovogodišnje vrijeme i sam označih godinom ozbiljnih upozorenja. Za pravo mi dade i nedavno obznanjena lista „propalih“ zemalja koju svake godine...

Nekad smo bili srce Evrope, a danas - nacija u 'hajvan' vagonima!

Nekad smo bili srce...

Zoran Bibanović
20.11.2013.

Pojava željeznice u XIX stoljeću je bila vijesnik tehničke revolucije i kulturnog preobražaja evropskih naroda. Poklonici moderne željeznice u EU ne ističu samo privredne, energetske i...

Nitko ovdje nije nevin - pa ni međunarodna zajednica

Nitko ovdje nije nevin -...

Slavo Kukić
11.11.2013.

Kontinuitet apsurda i dalje obilježava stvarnost BiH. Upiranje prstom u SIPA-u sve dosadašnje vrijeme, primjerice, nije polučilo bukvalno nikakve rezultate – jer ona ne čini baš ništa kako bi...

Kako su hidroelektrane uništile život u Bosni i Hercegovini

Kako su hidroelektrane...

Zoran Bibanović
10.10.2013.

„Od svega što je vrtovima neophodno voda je najvažnija stvar, ali se i najlakše može zagaditi. Jer ni zemlja, ni sunce, ni vjetrovi, koji zajedno sa vodom hrane sve što je niklo iz zemlje, ne...

Ekran

Promo

ODLIČAN FILMSKI PROGRAM: Operacija Kino u U Bosanskoj Krupi, Gornjem Vakufu-Uskoplju, Jajcu, Stocu i Čapljini

Nedjelja | 19.08.2012.

OPERACIJA KINO u ponedjeljak, 20. augusta, kreće na turneju. Organizatori će odličnim filmskim programom obradovati stanovnike Bosanske Krupe, Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Jajca, Stoca i Čapljine

film ilustracijaPublika će, osim u sjajnim filmskim ostvarenjima, koja su oduševila publiku 18. Sarajevo Film Festivala, moći uživati i u projekcijama na otvorenom i to uz besplatan ulaz!

U Bosanskoj Krupi projekcije će se održavati na Trgu Alije Izetbegovića od 20. do 22. augusta. Publika u Gornjem Vakufu – Uskoplju uživat će u projekcijama na igralištu Srednje škole “Redarevo“ od 24. do 26. augusta, a u Jajcu će se projekcije Operacije kino održavati od 27. do 29. augusta na trgu ispred Doma kulture. U Stocu će se projekcije odvijati od 31. augusta do 2. septembra u Gradskom parku , a u Čapljini od 3. do 5. septembra na Trgu kraljaTomislava.

PROGRAM OPERACIJE KINO:
/sve projekcije počinju u 21 sat/


NEDODIRLJIVI

Francuska, 2011, 112 min.
Režija: Olivier Nakache, Eric Toledano
Uloge: François Cluzet, Omar Sy

The IntouchablesDirljiva, a ujedno i komična priča o dvojici naizgled nespojivih ljudi, izuzetno rediteljsko ostvarenje  Oliviera Nakachea i Erica Toledana, NEDODIRLJIVI, do sada je privukla više od 30 miliona gledatelja širom svijeta.

Francuski mega hit je oduševio i gledaoce 18. Sarajevo Film Festivala čemu najbolje svjedoči Nagrada publike za najbolji igrani film.

Sarajevskoj nagradi, prethodila su i brojna prestižna priznanja širom svijeta, među kojima su nagrada David di Donatello za  Najbolji evropski film, te Grand Prixom Tokyo Film Festivala, a jedan od glavnih protagonista Omar Sy nagrađen je najvišim priznanjem francuske kinematografije César za najboljeg glumca. Sy je također podijelio sa svojim filmskim partnerom Francoise Cluzetom Nagradu za najboljeg glumca na Tokyo Film Festivalu.

Publiku širom svijeta privukla je istinita priča o dvojici muškaraca koji naizgled nemaju ništa zajedničko a ipak postaju nerazdvojni. Milioner Philippe prikovan za invalidska kolica nakon nesreće na paraglidingu angažuje Drissa, imigranta iz pariških predgrađa koji je nedavno pušten iz zatvora kao ličnog njegovatelja.

Na radost gledatelja, njih dvojica spojit će ozbiljne razgovore i šalu, Vivaldija i Earth, elegantnu dikciju i ulični jive, odijela i trenerke … Dva će se svijeta sukobiti i pomiriti, iz čega će se izroditi prijateljstvo koje je suludo, komično i snažno jednako koliko i neočekivano, a jedinstvena veza koja će iskriti učinit će ih upravo - nedodirljivim. Publika može očekivati toplu ljudsku životnu priču, ali i smijeh i zabavu!

SVI IZ NAŠE PORODICE

Rumunija, 2012. 108 min.
Režija: Radu Jude
Uloge: Serban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Mihaela Sîrbu, Gabriel Spahiu, Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu, Alexandru Arsinel

svi iz nase porodiceSVI IZ NAŠE PORODICE, reditelja Radu Judea prava je filmska poslastica iz jedne od najcjenjenijih kinematografija posljednje decenije – Rumunije.

Riječ je o ostvarenju koje je žiri 18. Sarajevo Film Festivala jednoglasno proglasio najboljim filmom Takmičarskog programa  i dodijelio mu glavnu festivalsku nagradu Srce Sarajeva.

Film odlikuje zanimljiva i univerzalna priča, izvrsna glumačka ekipa predvođena glavnim glumcem Serbanom Pavluom, te sjajna režija Radu Judea. Iako je riječ o porodičnoj drami koja govori o tome koliko razvod može biti težak za bračne partnere, te koliko u svemu tome ispaštaju djeca, film ima duhovit ton.

SVI IZ NAŠE PORODICE govori o Mariusu. On je u kasnim tridesetim i razveden je. Njegova bivša žena Otillia se udala za računovođu. Sofia, njihova petogodišnja kćerka, živi s majkom, što Marijusa veoma frustrira.

Zakon nalaže da on sa svojom kćerkom može provoditi samo ograničeno vrijeme. Jednog dana, Marius odlazi po kćerku koju želi povesti na kratak odmor na moru, ali shvata da njegova bivša žena nije kod kuće, a rečeno mu je da je kćerka bolesna. Marius u to ne vjeruje i pokušava Sofiju silom povesti sa sobom. Ispostavit će se da je ovaj mali incident okidač silovite i emotivne bujice, a svi članovi porodice sudjeluju u priči u kojoj se prepliću humor, nasilje, djetinjaste pjesme, policijske intervencije, izjave ljubavi, krv i haiku poezija.

GDJE DA IDEMO SADA?

Francuska, Liban, Egipat, Italija, 2011, 110 min.
Režija: Nadine Labaki
Uloge: Claude Baz Moussawbaa, Leyla Hakim, Nadine Labaki, Yvonne Maalouf, Antoinette Noufaily, Julian Farhat, Ali Haidar, Kevin Abboud, Petra Saghbini

gdje idemo sadaRadnja filma GDJE DA IDEMO SADA? rediteljice Nadine Labaki odvija se u selu, u kojem žene pokušavaju odvratiti svoje podivljale muževe od rata. Žene žale za sinovima, muževima i očevima koje su izgubile u prethodnim sukobima, i ujedinjuju se kako bi zbunile svoje muževe zanimljivim trikovima, od lažnog čuda do unajmljivanja ukrajinskih striptizeta.

Prema ocjeni kritike New York Timesa, GDJE DA IDEMO SADA predstavlja sveobuhvatnu alegoriju o muškoj  ratobornosti uopšte. Labaki koristi kombinaciju humora i satire, ali i laganog feminizma u svom oštrom promatranju potencijalno eksplozivnih pitanja, od spolne represije u granicama muške agresije do tribalizma.

Film je prikazan pred oko 3.500 gledalaca na proteklom Sarajevo Film Festivalu gdje je naišao na apsolutno oduševljenje publike čemu najbolji svjedoči činjenica da se našao na drugom mjestu po glasovima za Nagradu publike.

Prije Sarajeva film je prikazan na brojnim filmskim festivalima gdje je osvojio niz prestižnih priznanja među kojima su: Nagrada Ekumenskog žirija – Specijalno priznanje Cannes Film Festivala 2011,   Nagrada publike Oslo Films from the South Festival 2011, Nagrada publike za najbolji evropski film San Sebastián International Film Festival 2011, People's Choice nagrada za najbolji igrani film Toronto International Film Festival 2011...

OPERACIJA KINO je filmsko-obrazovni program koji Sarajevo Film Festival realizuje u saradnji sa Transylvania International Film Festivalom, Sofia International Film Festivalom i Istanbul International Film Festivalom, a uz podršku MEDIA Mundus EU i Norveške ambasade u Sarajevu.

Programi se razlikuju od zemlje do zemlje, mjesta do mjesta, ali osnova je ista: kvalitetan program i festivalsko iskustvo gledanja filmova postaju garant povratku publike kvalitetnom filmu u kino salama i ljetnim kinima izvan festivalskih dana i uobičajenih festivalskih gradova.

Projekat je nastao s ciljem razvoja filmske umjetnosti u BiH i lakšeg pristupa filma široj publici, što kao krajnji cilj ima povratak kina u našu svakodnevnicu. Na ovaj način, OPERACIJA KINO podrazumijeva kino na putu koje ide u susret svojoj publici i nastoji djelovati na područjima u kojima su audiovizualni sadržaji, na filmskom platnu, do sada bili nedovoljno eksponirani.

(DEPO PORTAL, BLIN/dg)

Poveži preko
comments powered by Disqus

Ekran

DEUTSCHE WELLE

Transparency International BiH

Depo Clubbing

Depo plus

76602
Body Complete