veliki interes investitora iz UAE

Konaković u Abu Dhabiju: Sastanak sa državnim ministrom vanjske trgovine UAE Ahmedom Al Zeyoudijem

Front09.05.24, 13:10h

Konaković u Abu Dhabiju: Sastanak sa državnim ministrom vanjske trgovine UAE Ahmedom Al Zeyoudijem
Al Zeyoudi je istakao da postoji veliki interes investitora iz UAE za nova ulaganja u BiH i regiju zapadnog Balkana. U tom kontekstu, naglasio je da je neophodno ubrzati potpisivanje sporazuma između BiH i UAE kojim bi ohrabrili investitore i unaprijedili ekonomsku saradnju

 

 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je danas, na marginama Godišnjeg investicijskog kongresa u Abu Dhabiju, sa državnim ministrom vanjske trgovine i dopredsjedateljem Vijeća za industrijski razvoj Ujedinjenih Arapskih Emirata Thanijem bin Ahmedom Al Zeyoudijem.


Sagovornici su izrazili zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata te izrazili očekivanja da će u narednom periodu doći do unaprjeđenja ekonomske saradnje na investicijskom i privrednom planu, naročito u oblasti turizma, energetike, infrastrukture i industrije.


Konaković je informisao sagovornika o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, odluci Evropskog vijeća o otvaranju pregovora za članstvo BiH u EU te provedbi reformi u našoj zemlji s ciljem kreiranja boljeg poslovnog ambijenta.


Al Zeyoudi je istakao da postoji veliki interes investitora iz UAE za nova ulaganja u BiH i regiju zapadnog Balkana. U tom kontekstu, naglasio je da je neophodno ubrzati potpisivanje sporazuma između BiH i UAE kojim bi ohrabrili investitore i unaprijedili ekonomsku saradnju.


Izrazio je zadovoljstvo što će učestvovati na ovogodišnjem 13. Sarajevo Business Forumu (SBF), međunarodnoj investicijskoj konferenciji koja će 22. i 23. maja ove godine biti održana u Sarajevu.


Tokom susreta bilo je riječi i o saradnji koju Bosna i Hercegovina i Ujedinjeni Arapski Emirati ostvaruju na multilateralnom planu, razmjeni mišljenja i stajališta o aktualnim sigurnosnim izazovima te o globalnim temama, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.


(FENA/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook