'SULUDA RJEŠENJA'

Konobari sada moraju uvoditi u sistem i sav bakšiš: 'Zakone pišu profesori koji ne znaju kako biznis funkcionira'

Biznis Klub07.05.24, 10:22h

Konobari sada moraju uvoditi u sistem i sav bakšiš: 'Zakone pišu profesori koji ne znaju kako biznis funkcionira'
Kod plaćanja karticama to još nekako ide, ali problem nastaje zbog napojnica u gotovini koje se moraju evidentirati i uvesti u sistem koliko god sitne bile

 

 


Bakšiš, manča, tringelt, napojnica - mnogo je naziva za najljepši trenutak ugostiteljskog posla. Nagrada za dobru uslugu donedavno se davala na ruke po principu 'pare na sunce' – ali nakon što su u Hrvatskoj uvedene "neoporezive napojnice na kartice i fiskalizacija gotovinskih", sunce konobare grije sve manje, a problema je sve više.


- Izdaš račun i kad ti god gost ostavi napojnicu moraš ga stornirati da bi mogao unijeti napojnicu ponovno u sustav. I kako tu funkcionira? Dosta problematično, ali snalazimo se - objašnjava za RTL konobar Joško.


Kod plaćanja karticama to još nekako ide, ali problem nastaje zbog napojnica u kešu koje se moraju evidentirati i uvesti u sustav koliko god sitne bile… Čak i 50 eurocenti napojnice koju konobari dobiju mora se prijaviti, što je u gužvama gotovo nemoguća misija pa su mnogi primorani raditi u sivoj zoni. Oni koji napojnice ne prijave u sustav, ne smiju ih uzeti. Ako konobar bakšiš stavi u džep, visoke kazne plaća poslodavac.


- Zakon je malo možda bio ishitren, bez obzira što su mnogi tražili da napojnica bude neoporeziva - krizitira predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba, Ivica Zanetti.


Zbog svih birokratskih peripetija – neki su od napojnica i odustali, potvrđuje i poznati zagrebački frizer i predsjednik udruženja obrtnika.


- Kad je kartično poslovanje, to je možda jednostavno, ali kad je mali, sitni novac, cent i to, vi morate dva fiskalizirati računa tako da spajati ih birokratski i tehnički je to jako jako teško i komplicirano, tako da, evo, ja sam sa svojim djelatnicima dogovorio da neće primati tringelte - govori Ivica Zanetti.


Prema podacima Porezne, u prvih 5 mjeseci ugostitelji su prijavili preko milijun računa s napojnicom. Frizeri gotovo 22 tisuće, taksisti 55 tisuća. Prosječno su Hrvati ugostiteljima ostavljali euro i 60, frizerima više od dva eura, a najkraćih rukava ostali su taksisti koji dobivaju manje od jednog eura nagrade po vožnji.


Mnogi ugostitelji i obrtnici i dalje ne znaju što im je točno činiti pa svoje POS uređaje nisu ni nadogradili za kartično plaćanje napojnica. Upravo zato u udruzi Glas poduzetnika pozivaju državi da olakša i pojednostavi proceduru.


- Zakone obično pišu profesori s fakulteta koji nažalost nisu u svom vlastitom biznisu pa ne znaju kako taj biznis funkcionira i onda donose rješenja koja su jednostavno suluda i imaju previše birokratiziranja - upozorava Boris Podobnik iz UGP-a.


Gotovo pola godine od uvođenja novih pravila - ugostitelji strahuju od sezone, velikih gužvi, ali i inspekcija. Tražili su jednostavnije poslovanje i dobili nova birokratska pravila.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook