KOMŠILUK NA NOGAMA

U Srbiji objavili sve detalje dočeka Xi Jinpinga, ne daju se riječima sažeti: 'Vučić će mu točiti srpska vino - lično!'

Front06.05.24, 21:01h

U Srbiji objavili sve detalje dočeka Xi Jinpinga, ne daju se riječima sažeti: 'Vučić će mu točiti srpska vino - lično!'
Predsjednika Kine dočekat će srpski MIG-ovi, koji će dopratiti njegov avion od granice do Beograda i ispratiti ga. Na aerodromu će ga dočekati i garda, a tokom svečanosti bit će upriličen folklor uz dekoraciju sa cvijećem i velikim zidom s porukom kineskom predsjedniku. No, to je tek početak...

 

 


Xi Jinping, predsjednik Kine, u utorak, 7. maja, stiže u dvodnevnu posjetu Beogradu, a u toku su posljednje pripreme za, kako pišu srpski mediji, "dolazak jednog od najvećih svjetskih lidera". Već sad se zna da će Xija u Srbiji pratiti delegacija od 400 ljudi i da će ga čuvati čak 3400 policajaca.


Blic je objavio i sve detalje organizacije Jinpingova boravka u Srbiji, a prenosimo ih u nastavku.


Predsjednika Kine dočekat će srpski MIG-ovi, koji će dopratiti njegov avion od granice do Beograda i ispratiti ga.


Na aerodromu će ga dočekati i garda, a tokom svečanosti bit će upriličen folklor uz dekoraciju sa cvijećem i velikim zidom s porukom kineskom predsjedniku. Duž rute njegova kretanja u Beogradu bit će postavljene kinesko-srpske zastavice i ispisane poruke na nadvožnjacima.


Svečani doček bit će organiziran i ispred Palate Srbija.


Tokom ove posjete bit će potpisano i 30-ak sporazuma.


Za ručak će se služiti srpska jela i vina, a predsjednik Aleksandar Vučić Xiju će lično točiti srpska vina, od šampanjca do desertnog vina koje je najvećim djelom autohtona srpska sorta.


Za predsjednika Kine bit će upriličen i muzički program, a djevojka iz Srbije izvest će pjesmu "Moja domovina i ja" na kineskom jeziku, dok će hor "Čarolije" otpjevati "Prelepi cvet jasmina", također na kineskom. Program će biti završen pjesmom "Ovo je Srbija".


Inače, Vučić se danas sastao sa kineskim ambasadorom kako bi obavili posljednje pripreme uoči Xijeva dolaska u Beograd.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook