Šta nije spomenula

Puljić razotkrio namjere Željke Cvijanović uoči njenog obraćanja pred Vijećem sigurnosti UN-a

Front30.04.24, 10:51h

Puljić razotkrio namjere Željke Cvijanović uoči njenog obraćanja pred Vijećem sigurnosti UN-a
Uz objavljene dijelove pisma Vijeću sigurnosti UN-a, Puljić je naveo i to da se "Cvijanović žali da nacrt rezolucije nije usaglašen s Predsjedništvom BiH"

 

 

Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona, otkrio je sadržaj pisma, ali i namjere članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović uoči njenog obraćanja na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

 

- U pismu Vijeću sigurnosti Željka Cvijanović traži opoziv ambasadora Zlatka Lagumdžije, govori o europskoj budućnosti BiH, a istupa preko ruske ambasade. Ne spominje odluke Skupštine RS-a, ucjene, prijetnje od otcjepljenju, nezakonito negiranje genocida. Zato Vijeće sigurnosti o tome govori, naveo je Puljić na X-u.

 

Uz objavljene dijelove pisma Vijeću sigurnosti UN-a, Puljić je naveo i to da se "Cvijanović žali da nacrt rezolucije nije usaglašen s Predsjedništvom BiH", a potom ističe: 

 

- U ovom dijelu pisma Željka Cvijanović lažno tvrdi da je za postavljanje Visokog međunarodnog predstavnika u BiH potrebna verifikacija od strane Vijeća sigurnosti. To nije istina zato što njega postavlja PIC. To joj je prošle godine, na njen upit, rečeno od strane tajništva UN-a.

 

U devetom redu teksta Željka Cvijanović kaže "tro i pol godišnji građanski rat u regiji..." Ovo je prva stranica njenog pisma koje je, posredstvom ruske ambasade u UN-u, proslijedila Vijeću sigurnosti.

 

Inače, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović obratit će se večeras na vanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija video-linkom, potvrđeno je iz njenog kabineta. Sjednica počinje u 22 sata, ali u kabinetu još nisu dobili protokol u koliko sati će se obratiti Željka Cvijanović.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook