Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić tvrdi: 'Rusija traži hitnu vanrednu sjednicu UN, glasanje o Rezoluciji o Srebrenici neće biti 2. maja!'

Front28.04.24, 11:57h

Dačić tvrdi: 'Rusija traži hitnu vanrednu sjednicu UN, glasanje o Rezoluciji o Srebrenici neće biti 2. maja!'
Ne samo da nije bilo koncenzusa u svijetu, regionu i BiH, nego niko nije ni obavijestio Srbiju da se (prijedlog rezolcije) sprema i to je razlog što je naišao na takav prijem kod nekih članica UN-a - rekao je Dačić

 

 

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je prijedlog Rezolucije o Srebrenici "nepromišljeni gest" sa ciljem vršenja pritiska na Srbiju, da zemlje kosponzori te rezolucije sigurno neće odustati, kao i da glasanje sigurno neće biti 2. maja već, kako je rekao "vidjeće se kada".


Gostujući na TV Prva, on je rekao da "kreatori rezolucije" nisu očekivali da će Srbija tako snažno da se suprotstavi, objavila je agencija Beta, a prenose srbijanski mediji.


- Očekivali su da ćemo da negiramo zločin, umjesto toga išli smo proceduralno, naveli smo da je prekršen član 12 Povelje UN, da nema koncenzusa u BiH i u zemljama regiona. Ne samo da nije bilo koncenzusa u svijetu, regionu i BiH, nego niko nije ni obavijestio Srbiju da se (prijedlog rezolcije) sprema i to je razlog što je naišao na takav prijem kod nekih članica UN-a - rekao je Dačić.


Dodao je i da su u razgovoru sa predstavnicima UN "autori vidjeli da nema velikog broja entuzijasta, to se vidi i po manjem broju kosponzora, dok je Malavi čak i povukao kosponzorstvo".


- Čuo sam se telefonom sa 69 ministara spoljnih poslova, i jedan dio je protiv a jedan uzdržan - izjavio je Dačić.


On je dodao da ako žele da stave na glasanje, rezultat će biti daleko od onoga što žele, kao i da to nema veze sa pomirenjem već će samo produbiti podjele.


Dačić je rekao da je Rusija zahtijevala hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN o BiH, da je ona zakazana za 30. april i da će se na njoj online obratiti srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.


Dačić je podsjetio da će sredinom maja biti redovna sjednica Savjeta bezbjednosti o BiH i da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlučiti ko će tamo tada ići da predstavlja Srbiju.


Rezolucija zavisi od procjene autora kada će biti podnijeta, još uvijek nije u proceduri, idu revizije, do sutra je rok na amandmane i tek onda ide dalje, kazao je Dačić.


- Uspjeh je što smo uspjeli da se "o tome porazmisli" - zaključio je Dačić.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook