Dan planete Zemlje

Eko-akcija za čistu i lijepu Vogošću: Hanadi Džabić s načelnikom zasadila stablo u dvorištu Srednjoškolskog centra

Hronika23.04.24, 15:05h

Eko-akcija za čistu i lijepu Vogošću: Hanadi Džabić s načelnikom zasadila stablo u dvorištu Srednjoškolskog centra
Riječ je o tradicionalnoj aktivnosti koju općina provodi svake godine na ovaj dan, kako bi se ukazalo na važnost sadnje novih stabala u borbu protiv klimatskih promjena i zaštite okoliša

 

 


Kompanija RCB Nanotehnologija se treću godinu zaredom pridružila obilježavanju Dana planete Zemlje u općini Vogošća, koju provodi općinska administracija uz podršku NVO Step. 


Direktorica kompanije Hanadi Džabić je s načelnikom Općine Vogošća Migdadom Hasanovićem zasadila stablo u dvorištu Srednjoškolskog centra Vogošća. Riječ je o tradicionalnoj aktivnosti koju općina provodi svake godine na ovaj dan, kako bi se ukazalo na važnost sadnje novih stabala u borbu protiv klimatskih promjena i zaštite okoliša. 

 

hanadi-dzabic-nacelnik-vogosce


- Vogošća je i naša kuća o kojoj svi zajedno treba da brinemo - istaknula je Džabić.


Uz pomoć članova ekološke sekcije Srednjoškolskog centra Vogošća, NVO Step je organizovao i čišćenje lokacije te postavljanje konstrukcije sa sigurnosnom mrežom između dječijeg i fudbalskog igrališta u mjesnoj zajednici Svrake, kao mjere zaštite za najmlađe. Aktivnost je provedena u okviru projekta „Eko-inicijativa - angažman mladih i mapiranje okoliša". 


- Mladi su ključni u borbi za očuvanje planete. Njihova energija i entuzijazam su pokretači pozitivnih promjena. Ulaganje u edukaciju i podizanje svijesti mladih o važnosti očuvanja okoliša je nužno kako bismo izgradili održivu budućnost - objašnjava Kemal Hodžić, aktivista NVO Step, koja provodi ovaj projekat na području Vogošće.

 
Kao društveno odgovorna kompanija, RCB Nanotehnologija učestvuje u različitim aktivnostima u općini, posebno projektima fokusiranim na ekologiju. 


- Svakodnevno svjedočimo crpljenju prirodnih resursa i moramo se neprestano podsjećati da oni nisu beskonačni. Imamo jednu planetu i trebamo je čuvati. Drago mi je što smo danas imali priliku podržati projekat koji inspiriše i edukuje mlade ljude kako da budu agenti pozitivnih promjena u svojoj lokalnoj zajednici - zaključila je Džabić. 


Dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine, kada je tokom konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usklađen dalekosežni program održivog razvoja. 


(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook