ugroženi potrošači

Poskupljenje struje najviše će pogoditi porodice s većim brojem djece

Hronika19.04.24, 17:35h

Poskupljenje struje najviše će pogoditi porodice s većim brojem djece
Inicijativa je upućena Regulatornoj komisiji za energiju u FBiH – FERK, JP Elektroprivreda BiH i Vladi Federacije BiH

 


Udruženje "Porodice tri plus", povodom najave poskupljenja električne energije za domaćinstva i određivanja tarife po broju utrošenih kWh, uputilo je hitnu inicijativu za izuzimanje od uvećanja cijena električne energije za domaćinstva čiji su vlasnici roditelji s troje ili više djece.
 

- Naime, smatramo da velike porodice nužno koriste električnu energiju za svoje osnovne životne potrebe, i kao takve zbog velikog broja djece ne mogu ostati u prvoj - zelenoj tarifi do potrošenih 280 kWh, a koja će jedina ostati bez poskupljenja - kako je informisala Elektroprivreda BiH - navodi se u saopćenju.


S obzirom na uvećane potrebe i i finansijske izazove a s druge strane na veliki društveni značaj ovih porodica, nadaju se u Udruženju da će roditeljstvo i podizanje velikog broja djece biti prepoznato a ne finansijski kažnjeno od strane nadležnih.


- Kao jedinstvena organizacija koja zastupa i štiti interese porodica s troje ili više djece u FBiH obraćamo se ovim zahtjevom u cilju pronalaska najboljeg rješenja. Prije svega želimo istaknuti da porodice s troje ili više djece predstavljaju okosnicu društvenog razvoja i jedini dugoročni garant opstanka našega društava u demografskom smislu. Nažalost, umnoženost finansijskih i svih drugih izazova ovih porodica, za razliku od drugih zemalja regiona, do sada u FBiH nisu sistemski prepoznate. Kada je u pitanju potrošnja električne energije, potpuno je očekivano da domaćinstva s velikim brojem djece, da bi ispunili osnovne životne potrebe u elementima gdje im je neophodna električna energija, istu uvećano troše. Tačnost ove tvrdnje temeljimo na računima za domaćinstva višečlanih porodica a koji prosječno iznose 400+ potrošenih kWh, bez korištenja uređaja za grijanje i klimatizaciju domaćinstava - navodi se u saopćenju Udruženja "Porodice tri plus".


Inicijativa je upućena Regulatornoj komisiji za energiju u FBiH – FERK, JP Elektroprivreda BiH i Vladi Federacije BiH. 


(FENA/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook