Platforma za progres

Podržimo istinu kroz Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici! Mora biti prihvaćena!

Front19.04.24, 12:24h

Podržimo istinu kroz Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici! Mora biti prihvaćena!
Nakon 29 godina, krajnje je vrijeme da 11. juli bude Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici, da bezrezervno osuđujemo poricanje genocida, kao i radnje onih koji veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući one koji su odgovorni za genocid u Srebrenici...

 

 

 

Platforma za progres pridružuje se svim civilizovanim ljudima i državama, koji podržavaju, zahtijevaju, kosponzoriraju i traže usvajanje Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici.


Smatramo da je usvajanje Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici način da se na svjetskoj razini oda poštovanje za više od 8.000 ubijenih muškaraca i dječaka u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, prizna bol i tuga sa kojom žive preživjeli, bliži i daljnji srodnici ubijenih, svi dobronamjerni građani Bosne i Hercegovine, dijaspore i svijeta, te ispoštuju presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog rezidualnog mehanizama za krivične sudove i Međunarodnog suda pravde, te javno u svijetu obilježava i uči o genocidu u Srebrenici počinjenom na evropskom tlu pred očima svih nas.


Nakon 29 godina, krajnje je vrijeme da 11. juli bude Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici, da bezrezervno osuđujemo poricanje genocida, kao i radnje onih koji veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući one koji su odgovorni za genocid u Srebrenici, naglasimo važnost dovršetka procesa pronalaska i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i njihovog dostojanstvenog ukopa i pozovemo na nastavak krivičnog pogona počinitelja.


Da sve države u potpunosti podrže svoje obaveze prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, prema primjeni i međunarodnom običajnom pravu o sprečavanju i kažnjavanju genocida uz poštovanje svih odluka međunarodnih sudova.


Platforma za progres podržava sve navedeno u Nacrtu rezolucije o genocidu u Srebrenici, a koju je javnosti u Bosni i Hercegovini predstavio Memorijalni centar Srebrenica. Zahvaljujemo se svima na neizmjernoj borbi za očuvanje pravde i istine o genocidu u Srebrenici.


Rezolucija UN-a o genocidu u Srebrenici mora biti prihvaćena!

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook