nakon jučerašnjih dešavanja

Hadžikadić: Zar se oko poštenih izbora pravi kompromis?

Front29.03.24, 12:11h

Hadžikadić: Zar se oko poštenih izbora pravi kompromis?
- Njima je najveća tragedija jučer bila što državni ministar ni iz drugog pokušaja nije “potrefio” novi tramvaj u Sarajevu. Teško nama - navodi se u saopćenju

Mirsad Hadžikadić se oglasio nakon jučerašnjih dešavanja u NSRS.

 

Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

 

 

- Jučerašnji događaji u NSRS bi svakom ozbiljnom i osviještenom političkom lideru bili razlog za brigu, reakciju i urgentno traženje rješenja koje će zaštiti Bosnu i Hercegovinu, našu domovinu koju je Dodik sa svojim saradnicima pokušao obesmisliti i poniziti do temelja. Brzo smo zaboravili i da je tek nedavno prijedlog o odlasku stranih sudija “proguran” na dnevni red Doma naroda BiH. Da se to izglasalo, pravosuđa u Bosni i Hercegovini, kao ni bilo kakve pravde i demokratije ne bi bilo. Zaboravili smo i mnoga druga narušavanja ustavnog poretka koja bi ozbiljnim državnicima bila prioritet za dalje sprečavanje.

 

Međutim, partneri iz FBiH izgleda spavaju mirno. Čini mi se da njih ovi Dodikovi i Čovićevi istupi samo nerviraju, ne zato što shvataju ozbiljnost opasnosti za državu, nego jer ih tjeraju da pišu neke blijede reakcije da se opravdaju građanima i ujedno da se partnerima slučajno ne zamjere.

 

Tako i ova mlaka reakcija jučer na dešavanja u NSRS: opet pozivi na razgovor, dogovor i kompromis i još se hvale dosadašnjim kompromisima koji su nas doveli do otvaranja pregovora sa EU - što i sami znaju da nije tačno. Da li se stvarno kompromis mora i smije praviti oko poštenih izbora? POŠTENIH IZBORA??? 

 

Međutim, čak i u ovim istupima napisanim reda radi, jezik izgleda hoće pravo. Argument da “urazume” partnere iz RS-a je to da slabljenjem države slabe i entiteti. Zar jedan državnik ikada može staviti važnost entiteta iznad važnosti države, čak i kod formiranja argumenta? Da ne govorim da je argument o nečemu o čemu ne bi ni smjelo biti rasprave.

 

Ali samo se sjetimo da je i sam Višković jučer rekao da ova država može nešto dobiti samo ako se on i Nermin Nikšić dogovore da joj nešto daju, odnosno ako entiteti i stranke koje ih vode tako odluče. Vlasti u FBiH to ne smeta, oni svojim izjavama i potezima svakako obesmišljavaju pojam državne imovine skoro svakodnevno. Ne treba nam niko da nas ponižava kada naši političari uspješno obavljaju taj posao. 

 

Njima je najveća tragedija jučer bila što državni ministar ni iz drugog pokušaja nije “potrefio” novi tramvaj u Sarajevu. Teško nama - navodi se u saopćenju

 

(DEPO PORTAL/af)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook