očekuje se javno nadmetanje

Da li je United Group ponovo na prodaji? Objavljeno i ko su potencijalni kupci...

Mediji04.03.24, 10:56h

Da li je United Group ponovo na prodaji? Objavljeno i ko su potencijalni kupci...
Cilj je da se odjednom proda cjelokupni vlasnički paket u United Group. Očekuje se da u tu svrhu bude organizovano javno nadmetanje

 

 

 

BC Partners, investicioni fond iz Londona, planira da proda većinski udio u United Group (UG), koja u svom vlasništvu u Srbiji ima SBB, televizije Nova S i N1, te listove Danas i odnedavno Radar, a u Bosni i Hercegovini  Telemach, Novu  BH N1...


Ovu informaciju prenose grčki mediji, a kako saznaje portal nedjeljnika Vreme, kompanija nije ni potvrdila ni demantovala informaciju.
BC Partners je vlasnik 55 odsto udjela u United Group, kоji su оtkupili оd KKR fоnda za 2,6 milijarde eura 2019.godine. Dragan Šоlak je manjinski vlasnik UG.


Kako Vreme saznaje u krugovima uključenim u prodaju, BC Partners je pokrenuo proces prodaje većinskog udjela u United Group koja prije svega u domenu telekomunikacija posluje u Grčkoj, Bugarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. U tu svrhu je angažovao investicione banke Morgan Stenley i JP Morgan.


Cilj je da se odjednom proda cjelokupni vlasnički paket u United Group. Očekuje se da u tu svrhu bude organizovano javno nadmetanje.


Grčki portal Naftemporiki navodi da su za kupovinu zainteresovani telekomunikacijska kompanija Etisalat iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijski Telekom. Saudijski Telekоm je prekо svоje firme TAWAL prоšle gоdine оtkupiо telekomunikacijske tоrnjeve u vlasništvu UG u Bugarskоj, Hrvatskоj i Slоveniji.


Fondu BC Partners očigledno ovo nije jedini pokušaj prodaje na polju medijskog biznisa. Agencija Reuters nezvanično je saznala da fond ponovo pokušava da proda Springer Nature, izdavača naučnog časopisa Nature and Scientific American, i to za 9,7 milijardi dolara, uključujući dug.


Kako ocjenjuje agencija, nakon Covida i manje aktivnost na polju akvizicija, fondovi privatnog kapitala ponovo se pripremaju da napuste ulaganja u pokušaju da iskoriste prednosti poboljšanja tržišnih uslova i vrate gotovinu svojim finansijerima.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook