Video/Film dana na Cinema TV u 20.10 o prvoj 'pukotini' komunističkog režima

'Beogradski fantom' jedna od najuzbudljivijih vjerodostojnih priča sa beogradskog asfalta

Mediji03.05.15, 11:24h

'Beogradski fantom' jedna od najuzbudljivijih vjerodostojnih priča sa beogradskog asfalta
Beogradski fantom sedamdesetih predstavlja simbol prkosa sistemu, prvu pukotinu komunističkog režima. Riječ je o igranom filmu s epizodama intervjua i arhivskim snimcima, a za snimanje igranih djelova korišten je autentični automobil.

 

Film “Beogradski fantom” snimljen je po istinitom događaju iz 1979. Te godine, krajem avgusta, u Beogradu, mladić po imenu Vlada Vasiljević ukrao je bijeli porsche 911 S Targa i deset noći uzastopno izluđivao policiju noćnim vožnjama. Bezuspješni pokušaji pripadnika policije da bijeli porsche zaustave automobilima zastava 1300 i 101 okupljali su na Slaviji svake noći sve brojniju publiku, čije simpatije su nepodjeljeno bile na strani beogradskog fantoma, kako je narod prozvao misterioznog vozača. Činjenica da je baš u to vrijeme Josip Broz Tito bio u Havani na Samitu nesvrstanih izazivao je dodatnu tenziju u redovima policije, zbog straha da su noćne vožnje možda namjerna provokacija. Trideset godina poslje tog događaja, urbana legenda o beogradskom fantomu dobija filmsku verziju, koja će nas detaljno i vjerodostojno provesti kroz jednu od najuzbudljivijih priča o Beogradu...

 

 

Vlada Vasiljević je odležao dvije godine u zatvoru, a nakon izlaska iz zatvora dobija teške ozljede u saobraćajnoj nesreći pod sumnjivim okolnostima, te nedugo nakon toga i umire. Njegov policijski dosje nikad nije nađen.

 

Scenario i režiju filma ''Beogradski fantom'' potpisuje Jovan B. Todorović a u glavnoj ulozi fantoma, odnsno Vlade Vasiljevića se pojavljuje odlični Milutin Milošević.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook