Posao obavijen velom tajne

Špekulacije o arapskim investicijama u BiH: Vrlo su nepouzdani kupci. Hoće li se Hercegovci znati nositi s prevrtljivim trgovcima?

Biznis Klub02.05.15, 21:52h

Špekulacije o arapskim investicijama u BiH: Vrlo su nepouzdani kupci. Hoće li se Hercegovci znati nositi s prevrtljivim trgovcima?
Upita ima, ali više negoli i pravih realizacija. Kupcima iz arapskog svijeta ovdje je prilično komplicirano kupiti bilo kakvu nekretninu jer za to najprije trebaju registrirati kompaniju, kaže Meska Žiga iz Saraj nekretnina

 

Mediji ovih dana “žvaču” vijest kako su Arapi zainteresirani za kupnju 500 duluma zemlje u BiH. Područje koje ih zanima, navodno je Hercegovina, a opet, navodno, to je radi proizvodnje organske hrane kojom bi se bavili. Sve je obavijeno velom tajne jer, kako piše Dnevni list, veliki posao za Arape obavljaju posrednici koji ne žele o tome govoriti na velika zvona, piše slobodnadalmacija.hr.


Činjenica jest da se sve više ljudi u BiH bavi proizvodnjom organske hrane, koja se izvozi najviše u zemlje EU-a jer su, zbog jeftine radne snage i manjih poreza, konkurentni u odnosu na velike proizvođače takve vrste voća i povrća: Italijane, Nijemce, Špance...

 

Istina je i da su investitori s Bliskog istoka već kupovali zemljišta na području Lepenice i u općinama Pazarić, Hadžići, Tarčin. Zna se i da sve više Arapa kupuje i iznajmljuje kuće u BiH, no u najuglednijoj bosanskohercegovačkoj agenciji za nekretnine, koja u glavnom gradu posluje još od 1996. godine, dakle, od samog kraja rata, kažu da su novinski naslovi, ipak, malo prenapuhani.

 

– Upita ima, ali više negoli i pravih realizacija. Kupcima iz arapskog svijeta ovdje je prilično komplicirano kupiti bilo kakvu nekretninu jer za to najprije trebaju registrirati tvrtku. Postoje dva velika projekta gradnje naselja nedaleko od Sarajeva iza kojih stoje Arapi, ali mi u agenciji, što se zemljišta tiče, nismo imali upite za toliko puno duluma. Kažem, postoji interes i on je sve veći, ali za zemlju u Hercegovini ne znamo – kaže Meska Žiga iz “Saraj nekretnina”.

 

U “Saraj nekretninama” radili su s Kuvajćanima, koji su kupili parcelu s jednim pratećim objektom i dva duluma zemlje u Rakovici. Bilo je, piše se, i dosta špekulacija s cijenama zemlje, naročito na dijelu Rakovice i predjela prema Visokom, gdje su cijene s početnih 1,5 konvertibilnih maraka po metru kvadratnom skakale i do 20 konvertibilnih maraka. Kupci se nikad ne pojave odmah, nego za njih pregovaraju studenti arapskog podrijetla koji dobro govore bošnjački, a dotle prekupci i mešetari pumpaju cijene za prodavatelje.

 

Hoće li s Arapima posao biti i definitivno zaključen, obično je neizvjesno do samog potpisivanja ugovora kod notara.

 

– I baš zato ne želimo s njima uopće imati posla jer su vrlo nepouzdani kupci – kazala nam je Amela Arnaut iz sarajevske agencije za posredovanje nekretninama “Sigenx”.


Hoće li se vješti prodavatelji zemljišta u Hercegovini znati nositi s prevrtljivim trgovcima s Bliskog istoka?

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook