FOTO-RAPORT IZ KAFANE 'ŠETALIŠTE'

Javno šišanje Erola Čolakovića usred Sarajeva: Prvomajska poruka poznatog bh. fotografa

DEPO Art02.05.15, 12:26h

Javno šišanje Erola Čolakovića usred Sarajeva: Prvomajska poruka poznatog bh. fotografa
Njegov najoviji muzičko scenski "igrokaz" povezan je sa svima onima koji su kroz tranziciju i privatizaciju izgubili svoje radno mjesto, i time i osnovno ljudsko pravo - paravo na rad

 


Multimedijalni bh. umjetnik Erol Čolaković Šehić, sa dugogodišnjom adresom u Švicarskoj, ponovo je izazvao pozornost na sarajevskoj likovnoj i društvenoj sceni novim performansom "Tko/ko te šiša kada Bosna stoji..!?"


 
Performans je izveden u tradicionalnoj sarajevskoj kafani "Šetalište", za koju sam umjetnik kaže da je, uz gazdu Nedima Tabakovića – Čuku, jedino mjesto u gradu koje od 1991. u kontinuitetu obilježavaju 1. maj, Praznik rada, te je stoga upravo ovo mjesto odabrao za svoj prvomajski performans.

 

Njegov najoviji muzičko scenski "igrokaz" povezan je sa svima onima koji su kroz tranziciju i privatizaciju izgubili svoje radno mjesto, i time i osnovno ljudsko pravo - paravo na rad.

 

Čolaković-Šehić je ovdašnjoj publici poznat kao vrstan foto-umjetnik, dugogodišnji član ULUPUBIH-a, nagrađen ove godine na godišnjoj uzložbi, reditelj i scenarista. U zadnje vrijeme njegove izložbe često su obogaćene ostalim secenskim elementima, kao i performansom.


Tema njegovog rada ovoga puta bila je BRADA kao esteski, socijalni i društveni fenomam, a kroz brijanje iste umjetnik nas vodi do samih početaka ljudske vrste, mislilaca stare Grčke i Rima, prvih zabrana koje je 1698. uveo Petar Veliki u Rusiji, viktorijanskog doba, vremena Marksa, Engelsa, Lenjna, pa sve do 21. stoljeća kada neko po imenu Muhamed želi u EU ili US, ali…

 

Njegova suradnica u ovom performansu, obučena u toaletu kraljice majke presvete Katarine Kosača, simbolizirala je vjekovnu, i u rijetkim vremenima prekinutu, neslobode kroz koju Bosna prolazi.

 

Za one koji juče nisu doživjeli pravomajski uranak u „Šetalištu“ i performans "Tko/ko me šiša kada Bosna stoji..!?", donosimo kratki rezime u našoj fotogaleriji.

 

(DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook