Otkrijte pravi uzrok

Vagina i neprijatan miris: Zbog čega nastaje i kako ga se riješiti?

ŽENA iN30.04.15, 17:21h

Vagina i neprijatan miris: Zbog čega nastaje i kako ga se riješiti?
Ova pojava vrlo je neprijatna, može biti posljedica loše higijene, uložaka i nošenja neadekvatnog veša, ali ipak trebalo bi da znate kada je vrijeme da se javite svom ginekologu

 

 

Pripadate li onoj grupi žena koje ma koliko poštovale higijenu intimnog područja i dalje osjećaju neprijatan miris? Postoji nekoliko razloga za to, ali i nekoliko načina da se izborite sa ovim problemom. Najvažnije je otkriti uzrok, pa ćete znati kako da tretirate taj problem.

 

- Nažalost, ne postoji dovoljno studija i istraživanja koja su se bavila problemom vaginalnog mirisa, niti je tačno objašnjeno kakav je miris normalan, a koji nije - kaže Rahiv Gala, profesor sa odsjeka ginekologije na medicinskom fakultetu u Nju Orleansu.

 

Međutim, treba da znate da ukoliko primjećujete vrlo jak miris, šanse da se u korjenu vašeg problema nalazi infekcija vrlo su velike.


Takođe, treba da znate da se neke infekcije manifestuju neprijatnim vaginalnim mirisom, a neke ne. Bakterijska vaginoza - pretjeran razvoj bakterija u vagini - izaziva otpuštanje jakog mirisa, koji podsjeća na miris ribe. Isti miris proizvodi i trihomonijaza, spolno prenosiva bolest koju izaziva parazit Trihomonas vaginalis. Ali, kod oko trećine žena koje imaju vaginalni miris, postoji neki drugi uzrok koji se krije iza infekcije.

 

- Hroničan zatvor, pretjerano znojenje, loša higijena i urin na donjem vešu mogu biti uzrok neprijatnog mirisa - objašnjava Gala i dodaje da i nošenje uske odjeće može izazvati neprijatan miris u predjelu vagine, a to se dešava zato što znoj i bakterije zbog takvog oblačenja ostaju zarobljeni na koži. Takođe, uzrok može biti i prevelika težina: ukoliko postoji višak kože, zbog kojeg se javljaju pregibi, na tim mjestima znoj ostaje zarobljen i izaziva neprijatan miris.

 

Vaginalni miris se može mijenjati i tokom menstrualnog ciklusa. Takođe, dešava se da žene dok vježbaju izluče malo urina, a nošenje uloška u tom trenutku može izazvati neželjeni miris. Ukoliko je žena zabrinuta u vezi sa vaginalnim mirisom, trebalo bi da posjeti ljekara koji će otkriti uzrok problema putem rutinskih testova i uvidjeti da li se problem može riješiti bez terapije.

 

S druge strane, ako je uzrok mirisa infekcija, pacijentkinja će dobiti antibiotik ili neki drugi tretman koji će ukloniti uzrok neprijatnog mirisa.

 

- Ono što možete uraditi da spriječite ovaj neželjeni miris je da nosite pamučni donji veš, kao i da ga redovno mijenjate, te odjeću koja nije previše tijesna - savetuje Gala.

 

Mršavljenje će takođe pomoći, ukoliko je uzrok problema višak kože oko vaginalnog područja.

 

Iako možda padnete u iskušenje da kupite neki proizvod koji bi maskirao neprijatan miris vagine, Rahiv Gala savjetuje da to ne radite, jer takvi preparati nemaju nikakvih zdravstvenih benefita.

 

- Mogu vam ponuditi kratkotrajno rješenje problema i olakšanje, ali postoje indicije da oni zapravo povećavaju rizik od razvoja bakterijske vaginoze, gljivičnih infekcija, kao i zapaljenja karlice - zaključuje Gala.

(Kurir.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook