DEPO vikend preporuke

Gdje pobjeći za 1. maj od roštilja, dima, džigare...

Nedjeljni magazin30.04.15, 12:06h

Gdje pobjeći za 1. maj od roštilja, dima, džigare...
Pred nama je produženi vikend, a DEPO Portal vam i ove sedmice donosi preporuke kako ga najbolje iskoristiti

 

VIKEND BURLESKA: Koncert i performans u kinu Prvi maj/Bosna

prvi-maj-kino-bosna


U petak, 1. maja, u sarajevskom kinu Prvi maj/Bosna bit će odražan party na kojem će nastupiti Marek i Burek feat. La Dandizette. Pjesačica i zabavljačica La Dandizette će za sarajevsku publiku prirediti neponovljivi burlesque show, koji će početi u 22 sata.

 

Organizatori najavljuju ludu zabavu, a ulaz je besplatan.


VIKEND IZLET: Bijambare

 

bijambare

Ako želite pobjeći od roštilja, mirisa ćevapa i gradske vreve, posjetite Bijambare, zaštićeno područje u kojem je zabranjeno paliti vatru. Između sela Nišići i Krivajevići, na putu Sarajevo-Olovo, odvaja se šumski put dug oko dva km, kojim se kroz prelijepi ambijent crnogorične šume dolazi do Bijambara.

 

Neposredno uz planinarsku kuću "Bijambare" nalazi se značajna prirodna rijetkost - Bijambarska pećina koja je jednim dijelom otvorena za posjetioce. Bijambarsku pećinu čine tri speološka objekta, bogata pećinskim ukrasima.

 

U blizini pećine je i potok Bradić sa jezerom i vodenicom, te potok Bjelila, koji presjeca bijambarske šume i proplanke.


VIKEND ROŠTILJ: Piletina u marinadi od meda

rostilj-meso


Ako, pak, 1. maj ne možete zamisliti bez roštilja, a okus dima i sočno meso ne želite nikako zaobići za Praznik rada, donosimo vas odličan recept za piletinu u marinadi od meda.

 

Treba vam šest posoljenih pileća prsa (ili deset većih zabataka), šest kašika meda, 12 kašika soka od limuna, jedna kašičica mljevene crvene paprike, jedna kašičica bibera, 1 kašičica češnjaka u prahu ili granulama, te jedna kašičica vlasca.


Piletinu (sirovu ili kratko prokuhanu) stavite na roštilj, polako pecite i s vremena na vrijeme, dok se peče, mažite je sokom od meda, limuna i začina. Prijatno!

 

VIKEND PERFORMANS: "Tko/ko te šiša kada Bosna stoji..!?" Erola Čolakovića

 

Multimedijalni bh. umjetnik Erol Čolaković Šehić, sa dugogodišnjom adresom u Švicarskoj, ponovo će izazvati pozornost na sarajevskoj likovnoj i društvenoj sceni novim performansom "Tko/ko te šiša kada Bosna stoji..!?"

 

Kafana "Šetalište" i Nedim Tabaković - Čuka su jedino mjesto u Sarajevu koje od 1991. u kontinuitetu obilježavaju 1. maj, Praznik rada, a muzičko scenski "igrokaz" dobrano je povezan sa svima onima koji su kroz tranziciju i privatizaciju izgubili svoje radno mjesto, i time i osnovno ljudsko pravo - pravo na rad.


Čolaković Šehić je našoj publici poznat kao vrstan foto-umjetnik, dugogodišnji član ULUPUBIH-a, nagrađen ove godine na godišnjoj uzložbi, reditelj i scenarista.

 

Njegova suradnica u ovom performansu nosit će kostim ili izvedbu haljine kraljice majke presvete Katarine Kosače koja je univerzalni simbol vjekovne, i u rijetkim vremenima prekinute, neslobode kroz koju Bosna prolazi.


Ako želite saznati šta će se sve dešavati, dođite na pravomajski uranak u Šetalište, legendarno okupljalište generacija '70-tih i '80-tih, gdje će tačno u podne krenuti performans "Tko/ko me šiša kada Bosna stoji..!?"

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!