Očekuju izvještaj od Ministarstva sigurnosti BiH

Vijeće ministara BiH: Zahtijevamo rasvjetljavanje napada u Zvorniku!

Front28.04.15, 15:53h

Vijeće ministara BiH: Zahtijevamo rasvjetljavanje napada u Zvorniku!
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na vanrednoj sjednici u Sarajevu najoštrije osudilo teroristički napad na Stanicu javne bezbjednosti u Zvorniku, kada je ubijen policajac Dragan Đurić, a ranjeni policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović



Upućeni su izrazi saučešća porodici preminulog policajca Dragana Đurića, a ranjenim policajcima želja da se što prije oporave i vrate svom časnom poslu.



Vijeće zahtijeva od svih nadležnih institucija na svim nivoima u BiH da se aktivno i koordinirano uključe u potpuno rasvjetljavanje počinjenog krivičnog djela s aspekta motiva i njegovog izvršenja.



Zahtijeva se od svih nadležnih pravosudnih, policijskih i sigurnosnih agencija da povećaju stepen međusobne saradnje i koordinacije kako bi se na najoštriji način sankcionisale i procesuirale sve osobe koje zagovaraju terorističke i kriminalne aktivnosti.



Vijeće ministara BiH je zadužilo Ministarstvo sigurnosti BiH da u roku od sedam dana za Vijeće pripremi sveobuhvatan izvještaj i predloži operativne mjere koje će osigurati efikasnije djelovanje nadležnih institucija u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.



Zahtijeva se ubrzana dinamika realizacije Odluke o izradi strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma za 2015. - 2020. godinu, koju je VMBiH usvojilo na sjednici 23. aprila ove godine, a treba da odredi kvalitetnije ciljeve, principe i mjere koje BiH mora preduzeti, kao i vremenski okvir za njihovu realizaciju.



Ova strategija će poseban akcenat staviti na relevantne standarde Evropske unije i druge relevantne instrumente i standarde u pogledu prevencije i borbe protiv terorizma.



Vijeće ministara BiH izražava jasnu opredijeljenost za daljnje finansiranje organizacionog i administrativnog jačanja pravosudnih, policijskih i sigurnosnih agencija na nivou BiH u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala, a što je i konkretizirano kroz povećanje budžetskih sredstava za 2015. godinu.



Vijeće je pozvalo građane BiH na suzdržanost, mir i toleranciju kako bi se izbjeglo dodatno podizanje tenzija, saopćeno je iz tog vijeća.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook