JEDINA ŽIVA ŽENA S ORDENOM NARODNOG HEROJA

Emotivna ispovijest partizanke: Opet bih jurišala da U IME TITA TUČEM ustaše, četnike i ljotićevce!

Hronika27.04.15, 18:25h

Emotivna ispovijest partizanke: Opet bih jurišala da U IME TITA TUČEM ustaše, četnike i ljotićevce!
Jedina živa žena sa Ordenom narodnog heroja, dobitnica medalje Vladimira Vladimiroviča Putina, kaže da joj je životna želja da vrati Titov spomenik u Užice

Jedina živa žena sa Ordenom narodnog heroja, dobitnica medalje Vladimira Vladimiroviča Putina Danica Milosavljević kaže da joj je životna želja da vrati Titov spomenik u Užice do ovogodišnjeg Dana pobjede nad fašizmom!

 

Danica Milosavljević prošla je skoro sve važnije bitke u Drugom svjetskom ratu na prostoru SFRJ, a u SKOJ je ušla sa 16 godina 1941. godine.

 

Danas ova žena heroj je na pragu desete decenije života, ali i dalje nije odustala od borbe protiv fašizma, već diže glas za vraćanje Titovog spomenika u Užicu odakle je 1991. godine sklonjen u muzej.

 

– Dok danas Rusi odlikuju naše borce za sedam decenija pobede nad fašizmom, mi krijemo Titov spomenik – kaže za “Politiku” Danica.

 

Ona priča kako se oglušila o naredbu svojih drugova i partije i kako je pobegla iz Centralnog komiteta na Sremski front.

 

danicamilosavljevic

 

– Bila sam rešena da ostanem u Sremu dok ne potučemo i poslednjeg Nemca, ustašu, ljotićevca, četnika,… Ali uzalud, brzo su me prebacili u Beograd. Odlučila sam da pobegnem i već februara 1945. godine krenula sam u Srem, na svoju ruku – priča ova hrabra partizanka i dodaje da su je mnogi zbog ovog gesta nazivali dezerterom.

 

Najveći ratni podvig Dane Milosavljević bio je u ljeto 1944. godine kada je na Ibru sa samo jednim saborcem krenula na neprijateljski bunker, uništila ga i zarobila mitraljez.

 

Za narodnog heroja proglašena je 1953. godine.

 

 

 

(telegraf.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook