U iščekivanju rezultata istrage

Šta 'smrdi' u aferi salmonela: Da li je trovanje sarajevskih mališana opaka politička igra?!

Hronika27.04.15, 16:17h

Šta 'smrdi' u aferi salmonela: Da li je trovanje sarajevskih mališana opaka politička igra?!
Od kada je u medijima buknula vijest o trovanju salmonelom sarajevskih mališana, pa do konstantnog 'pumpanja' broja oboljele djece koji se povećava čak i nakon što je centralna kuhinja Dječji grad zatvorena, nešto u čitavom slučaju, ipak, budi sumnju da nije sve baš onako kako se predočava u javnosti

 

Priči oko trovanja djece u sarajevskim vrtićima još se ne nazire kraj. Od prošlog ponedjeljka, 20. aprila, do danas u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) zbog sumnje u zarazu salmonelom, prema zvaničnim podacima, pregledano je 193 djece, a od tog broja 51 je zadržano na daljnjem liječenju na Infektivnoj klinici. Na sreću, zdravstveno stanje djece danas je stabilno.

 

Međutim, od kada je u medijima buknula vijest o trovanju salmonelom sarajevskih mališana, pa do konstantnog 'pumpanja' broja oboljele djece koji se povećava čak i nakon što je centralna kuhinja Dječji grad zatvorena, nešto u čitavom slučaju, ipak, budi sumnju da nije sve baš onako kako se predočava u javnosti.

 

KOBNE MAKARONE S PAVLAKOM: Podsjećamo, prvi preliminarni rezultati mikrobiološke analize, objavljeni u petak prošle sedmice, ukazuju na to da je riječ o salmoneli koja je pronađena kod većine djece iz sarajevskih vrtića. Stoga je Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo uputilo danas dopis Federalnom ministarstvu zdravstva kojim traži saglasnost radi proglašenja epidemije zaraznog trovanja hranom na području Kantona Sarajevo od strane resorne ministrice.

 

- Ovome je prethodilo dostavljanje Prijedloga za proglašenje epidemije zaraznog trovanja hranom na području Kantona Sarajevo od strane Zavoda za javno zdravstvo KS Ministarstvu zdravstva KS, koji je obrazložen činjenicama da je zaključno sa današnjim danom na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu pregledano 193 djece sa simptomima trovanja hranom, od čega ih je 51 hospitalizirano - saopćeno je iz Press službe KS.

 

Sporni obrok djeca koja idu u vrtiće JU Djeca Sarajeva pojela su u ponedjeljak, 20. aprila, a prvi otrovani mališani na KCUS su primljeni u utorak, 21. aprila. Taj dan za ručak su im bile poslužene zapečene makarone s pavlakom, a sumnja se da su upravo jaja prouzrokovala problem. Međutim, nije jasno kako, budući da je poznato da se salmonela uništava jednostavnom termičkom obradom. Budući da su makarone s pavlakom prelivene jajima naknadno zapečene (dakle, termički obrađene), postavlja se pitanje - otkud salmonela u spornom jelu?

U vrtiću Dječji grad nijedno dijete nije oboljelo

 

Zanimljivo je i da u vrtiću Dječji grad, pri kome se nalazi centralna kuhinja JU Djeca Sarajeva, nije registrovano nijedno dijete zaraženo salmonelom, što dodatno budi sumnju da su higijenski uvjeti i sumnjiva hrana u ovoj ustanovi prouzročili trovanje sarajevskih mališana, već da se uzročnik krije negdje drugo.   

 

Da stvar bude bizarnija, ručak za sve vrtiće u sklopu JU Djeca Sarajeva pripravlja se na jednom mjestu i u jednoj, zajedničkoj šerpi - u centralnoj kuhinji Dječji grad. Prema informacijama do kojih je došao DEPO Portal, ručak vrtićima dostavljaju dva kombija, koja u isto vrijeme kreću razvoziti hranu u 30 gradskih obdaništa. Međutim, djeca iz samo deset vrtića su primljena na KCUS zbog zaraze salmonelom.


STROGE INSPEKCIJSKE KONTROLE: Novu sumnju u čitav slučaj budi i činjenica da se gradski vrtići i centralna kuhinja Dječji grad nalaze pod stalnom i strogom kontrolom inspekcijskih organa, pa se otuda postavlja pitanje kako su se sporni obroci tako slobodno distribuirali do odredišta?

 

Naime, JU Djeca Sarajevo hranu dobavlja dva puta mjesečno, te je zatim po zadatim propisima skladišti. Jednom mjesečno inspekcija nasumično vrši kontrolu po vrtićima - uzima briseve, uzorak hrane...

 

Prema provjerenim informacijama DEPO Portala, svaki uzorak hrane čuva se narednih sedam dana upravo zbog ovakvih situacija - ako dođe do zaraze nekom bakterijom. Istovremeno, Zavod za javno zdravstvo KS svakog ponedjeljka uzima uzorke u vrtićima JU Djeca Sarajeva, i to sa predmeta, radne površine, ruku koje dolaze u dodir s hranom, pultova, odjeće, escajga, tanjura, čaša... te ih testira na stafilokok, salmonelu, enterobakterije i aerobne mezofilne bakterije.

 

Izvještaji o mikrobiološkim ispitivanjima do sada su uvijek bili zadovoljavajući. Međutim, saznajemo i da izvještaj sa rezultatima uzoraka uzetih prošli ponedjeljak, 20. aprila, JU Djeca Sarajeva još uvijek nisu dobili. Navodno se čeka da svi dodatni nalazi budu gotovi.

 

CIJENA, A NE KVALITET, ODLUČUJE DOBAVLJAČA: Istraživali smo i kako se bira dobavljač namirnica za javne gradske vrtiće u Kantonu Sarajevo i došli do poraznih činjenica. Tender za dobavljača namirnica raspisuje KS i, paradoksalno, uvijek je i isključivo odlučujuća - cijena! Odnosno, posao dobija onaj kome se treba najmanje platiti?! Dakle, nije važna kvaliteta te hrane, nego da ponuda bude najpovoljnija.

 

Sama ta činjenica otvara vrata sumnjama da se svaki tender, po starom oprobanom receptu u BiH, može namjestiti (politički) podobnom kandidatu. A trenutno je i u Sarajevu, nakon formiranja nove postizborne vlasti, u toku lov na javna preduzeća, te se stoga nameće pitanje da li se i JU Djeca Sarajeva našla na meti nečijih okrutnih političkih interesa, u koima je važan samo cilj, bez obzira na posljedice.


U istragu oko trovanja djece se uključila i sarajevska policija po nalogu Tužilaštva KS, a kako saznajemo, Zavod za javno zdravstvo KS ove sedmice će objaviti konačne nalaze. Za nadati se da će istraga u javnost iznijeti samo istinu.

 

U međuvremenu, dok se informacije o otrovanoj djeci i dalje šire po medijima, većina roditelja ipak ne traži smjenu direktorice JU Djeca Sarajeva Mirjane Jovanović Halilović i zaposlenih u ovoj ustanovi, ali traži da se utvrdi odgovornost onih koji su prouzročili zarazu salmonelom.

 

U iščekivanju zvaničnih rezultata istrage, u zraku ostaje pitanje: Hoće li, kao mnogo puta do sada, pravi krivac biti oslobođen, a koplje se slomiti na nekome ko nije odgovoran i ko nema dovoljno jako 'zaleđe'?!

 

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook