DEPO LICE/ BEZ STRAHA OD IZAZOVA

Ljiljana Kunosić - stup uspjeha najveće trgovačke bh. kompanije BINGO iz Tuzle

ŽENA iN27.04.15, 15:36h

Ljiljana Kunosić - stup uspjeha najveće trgovačke bh. kompanije BINGO iz Tuzle
Na nedavno održanoj konferenciji Leadership & HR Business Arena u Dubrovniku, iz Bosne i Hercegovine učestvovala je izvršna direktorica najveće trgovačke bh. kompanije BINGO d.o.o. Tuzla, Ljiljana Kunosić

 

U Dubrovniku je od 23. do 25. aprila održana tradicionalna konferencija Leadership & HR Business Arena, međunarodni godišnji skup poslovnih ljudi i vrhunskih stručnjaka za područje upravljanja ljudskim potencijalima.  


Sudionici konferencije imali su priliku čuti najsvježija saznanja o potrebama i trendovima na području upravljanja ljudskim resursima. Jednako tako, imali su priliku izravno razmjenjivati iskustva s prominentnim govornicima i dugogodišnjim stručnjacima iz različitih zemalja i industrija srednjoistočne Europe.


Tematska nit ovogodišnjih konferencijskih sadržaja proizašla je iz trenda globalizacije poslovanja, koji zahtijeva nove pristupe u procesu upravljanja ljudima.


Iz Bosne i Hercegovine na ovoj konferenciji učestvovala je izvršna direktorica najuspješnije trgovačke bh. kompanije BINGO d.o.o. Tuzla,  Ljiljana Kunosić, koja se tom prilikom osvrnula na akviziciju Interexa i problem sinergije novih i starih uposlenika, tj. na prednosti ali i poteškoće u preuzmanju kadrova.

 
Ona je konkretno govorila o akvizicija retail lanca Interex (francuske grupacije Intermarche) koja se desila krajem prošle godine.

 

ljiljana-kunosic-1

Ljiljana Kunosić: Promjena je neizbježna, rast je opcionalan

 

Bingo doo Tuzla je vodeća retail kompanija u BiH koja iz godine u godinu bilježi značajan rast. U poslednjih nekoliko godina razvija se i u segmentu ugostiteljstva i proizvodnje.


Zbog toga se svakodnevno susrećemo sa problemom pronalaska adekvatnih uposlenika. U Bosni ima mnogo neuposlenih, ali veoma malo obučenog stručnog kadra, tako da se moramo oslanjati na sopstvene snage. Mlade ljude je potrebno učiti da bismo došli do kadra adekvatnog da prati rast kompanije.


Poseban izazov za nas predstavljala je akvizicija retail lanca Interex (francuske grupacije Intermarche) koja se desila u decembru 2014. godine. Ta sinergija za rezultat je imala 23 nova maloprodajna objekta i skoro 800 novih uposlenika, koji su se trebali uklopiti u način rada dotadašnjih 3500 uposlenika.


Efekti sinergije su, kako pozitivni, tako imaju i rizik kod preuzimanja radne snage. Iako se radi o kompanijama sa istom djelatnošću, radnici su u svakom slučaju s drugačijim pogledima i odnosu prema radnim zadacima.


Pred nama je zadatak da adekvatnim mjerama i obukom na terenu, ali i uz pomoć stručnih programa i projekata koje nude nevladine organizacije i lokalni uredi za zapošljavanje, postignemo sinergiju uposlenika. Svjesni smo opasnosti odliva uposlenika, koji se možda neće moći prilagoditi nastalim promjenama. Stoga moramo biti spremni na brzu reakciju prilikom pronalaska adekvatne zamjene.


Kompanija Bingo ima snažan angažman dugogodišnjih uposlenika na koje se menadžment u ovakvoj situaciji može osloniti.

 

Ljiljana Kunosić je prije četiri godine prvi put briljirala u Zagrebu na jednoj od Infoarena, nakon čega je postala njihova rado viđena gošća na svakoj narednoj Infoareni. Nakon toga uslijedila je FMCG Infoarena u Dubrovniku, a zapaženo izlaganje imala je i prije desetak dana, na Prvom FMCG summitu u Sarajevu.

 

 Rođena je u Tuzli, gdje je završila osnovno i srednje obrazovanje, a potom diplomirala ekonomiju u Sarajevu 1984. godine.


Prvi radni odnos zasniva u tuzlanskoj Gimnaziji Meša Selimović, gdje kao profesorica matematike radi od 1985. do 1986. godine. Želeći se upustiti u ekonomsku znanost i iskoristiti stečeno znanje tokom obrazovanja te ga primijeniti u praksi, godine 1986. mijenja radno mjesto i poslodavca te počinje raditi u Službi društvenog knjigovodstva (SDK) kao financijski inspektor.

ljiljana-kunosic-3
U Bosni ima mnogo neuposlenih, ali veoma malo obučenog stručnog kadra, tako da se moramo oslanjati na sopstvene snage. Mlade ljude je potrebno učiti da bismo došli do kadra adekvatnog da prati rast kompanije.


Radivši na navedenoj poziciji dobiva želju da u jednoj organizaciji primijeni svoje iskustvo i doprinese razvoju konkretne tvrtke. Vođena tom željom počinje raditi u Tuzlaputevi dd kao analitičar, konkretno radeći na planu i analizi.


Godine 1996. dobija ponudu, koja predstavlja izazov i budi veliko zanimanje, da pređe u tvrtku Bingo d.o.o. koja je bila u ranoj fazi svoga razvitka, ali je otkrivala mogućnost primjene stečenog znanja, slobode odlučivanja i upravljanja.


Prelaskom u Bingo d.o.o. konačno dobija mogućnost primijeniti svoje poznavanje teorije i stečene prakse i djeluje u pravcu stvaranja velike tvrtke, koja uspješno posluje i postiže zavidne rezultate kakav je Bingo d.o.o. danas.


I danas Ljiljana Kunosić radi u Bingo d.o.o. Tuzla, na poziciji izvršnog direktora, i predstavlja osobu koja je stup uspješnog poslovanja ove kompanije i uopće njenog razvoja.

 

(DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook