Delegacija EU o deklaraciji SNSD

Ponuda za članstvo u EU daje se BiH, a ne zasebno entitetima

Front27.04.15, 14:47h

Ponuda za članstvo u EU daje se BiH, a ne zasebno entitetima
Delegacija Evropske unije (EU) i Ured specijalnog predstavnika, povodom deklaracije koju je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) usvojio tokom vikenda, komentira da se pisana izjava opredjeljenja od 23. februara 2015. godine nedvojbeno temelji na „suverenitetu, teritorijalnom integritetu i političkoj nezavisnosti Bosne i Hercegovine“, kako je usaglašeno od Predsjedništva BiH, potpisano od lidera svih političkih stranaka i usvojeno u Parlamentarnoj skupštini BiH



- Delegati i rukovodstvo SNSD-a također su se usaglasili s ovom obavezom. Svi potpisnici i oni koji su usvojili pisanu izjavu njome su i potvrdili da je članstvo u EU strateški cilj BiH. U tom kontekstu EU ponavlja da svoje bilateralne odnose uspostavlja s državom BiH. Ponuda za članstvo u EU daje se BiH kao takvoj a ne zasebno niti jednom od njenih entiteta ili Distriktu Brčko - komentiraju Delegacija EU i Ured visokog predstavnika.



Izjava naglašava da su ključni problemi s kojima se Bosna i Hercegovina danas suočava socio-ekonomske prirode, uključujući stvaranje radnih mjesta i poticanje privrednog rasta i ulaganja.



Kao što su se usaglasile sve političke strane, "izgradnja funkcionalne tržišne ekonomije bi sada trebala biti u središtu naše pažnje“.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook