Damir Nikšić/ Blog komentar

Bilo pčele ili ne: Da li je slučaj Lejle Zvizdić montirani javni skandal ili...


27.04.15, 11:57h

 

Facebook

 

Pitaju me šta mislim o nesretnom slučaju plastične operacije.

 

A šta da mislim? Pred svaku operaciju se, kako sam čuo, u civilizovanom svijetu potpiše papir da operacija morebit' i ne uspije. Standardna procedura.


U principu: bilo pčele - ne bilo, svašta može krenuti naopako pa makar se radilo jednom u hiljadu slučajeva. (Naročito ako se radi o jednom od hiljade slučajeva.) Morebit' klima, okruženje, alergije, organizam, hrana, antibiotici - otkud znamo.

 

Međutim, ovdje zapravo nije riječ o tome. Nije riječ niti o privatnoj tužbi. Riječ je o privatno-javnoj medijskoj kampanji, o hajci koju naši pasivno-agresivni samopravično-bahati novinari vole da isceniraju kao "sedma sila" (čitaj: kadija koji i tuži i sudi) kada god im se pruži prilika.

 

U principu: bilo pčele - ne bilo, svašta može krenuti naopako pa makar se radilo jednom u hiljadu slučajeva (Naročito ako se radi o jednom od hiljade slučajeva). Morebit' klima, okruženje, alergije, organizam, hrana, antibiotici - otkud znamo

 

Riječ je o privatnom zalijetanju u ofsajd javne sfere, o optužbi i osudi prije nego je sud išta dosudio i presudio.

 

Riječ je o tome da bi novinari ( barem u svojstvu onih koji nas informišu, ako već ne u svojstvu običnih privatnih građana pravne države) prvi trebali znati da je svako nevin dok se krivica ne dokaže, ali eto i ovaj slučaj potvrđuje pravilo "u nas" da novinari i urednici iz naših državnih medija baš i nemaju sluha za tako suptilne pravne finese u vezi drugih, pogotovo ne onda kada se medijski gorljivo bore i pozivaju na pravdu u vezi sebe.

 

Bez obzira da li dobila ili ne ovaj slučaj, novinarka i urednica bi mogla biti suočena sa ozbiljnom tužbom i platiti odštetu za štetu nanesenu ugledu i biznisu (barem u periodu prije donošenja sudske presude), jer pravo na proglašavanje nekog krivim ima samo sud, a ne mediji, urednici i novinari, pogotovo ako je urednik ili novinar strana u sudskom sporu.

 

To predstavlja težak ofsajd manipuliranja javnosti i medija, pa i pokušaj sceniranja pritiska, tj. uticaja na sudsku odluku (ko kad bi danas svako htio biti Dodik u Federaciji).

 

No ako se već ćera neka pravda, onda neka se ćera preparat, zahvat i procedura i onaj ko ga izmisli (tamo neđe u Holivudu, đe li...), ali bojim se da para za to nema, niti da se s takvim rogatim može i usuđuje neko iz ove provincije bosti.

 

Bez obzira da li dobila ili ne ovaj slučaj, novinarka i urednica bi mogla biti suočena sa ozbiljnom tužbom i platiti odštetu za štetu nanesenu ugledu i biznisu (barem u periodu prije donošenja sudske presude), jer pravo na proglašavanje nekog krivim ima samo sud, a ne mediji, urednici i novinari, pogotovo ako je urednik ili novinar strana u sudskom sporu

 

I u tom slučaju bi se neki tamo ogradili timom advokata i krivica bi opet spala na lokalnog doktora, domaćeg specijalistu, stručnjaka, eksperta - da je on k'o biva nešto zabrljao, da ne zna šta da radi, da pojma nema što bi mu zatvorilo biznis i kliniku, a što je zapravo, kako naslućujemo (ili se to samo meni čini) i cilj ove privatne medijske kampanje i izlaska u javnost (pošto se u ovom slučaju ne radi o epidemiji u državnom preduzeću već o privatnoj klinici - za očekivati je da javnost (čitaj: linč rulja) neće imati razumijevanja niti milosti za usamljeni nesretni slučaj, za izuzetak, već da će ga vidjeti kao pravilo i kamenovati najbolju privatnu kliniku ove vrste u državi).

 

E sad: doktor koji je u pitanju je zbilja meštar svoga zanata i jedan od rijetkih stručnjaka koji nije napustio ovu šu*ačku zemlju u kojoj ti i život i biznis svakog dana zavise od kaprica bahatih samopravičnih mitomana-budžetlija iz državnog sektora (u što spadaju i javni emiteri koji i zbog manjih stvari mogu da pokušaju nonšalantno da te koštaju svega što imaš i što si do sada sopstvenim novcem i trudom stvorio); radi se o stručnjaku i specijalisti koji je tu da, pored plastičnih operacija za zvijezde državne televizije, u kritičnom vremenu spašava ljudima ekstremitete, rekonstruiše teška oštećenja lica i sl., upravo radi toga što je tu: što je ovdje... što nije u Zagrebu, Ljubljani, Beogradu, Beču, Padovi...

 

Sud će odlučiti o ovom slučaju. Neću ništa unaprijed da gatam, mada mislim da oštećena nema siguran slučaj zbog mnoštva varijabli. Mislim i to da nema moralno niti bilo kakvo drugo pravo, a pogotovo ne takta, da se prije procesa frontalno privatno obruši javnom medijskom hampom na tuženo,g koristeći svoje profesionalne veze i pozicije.


Zato, ako me pitate kako sam ja lično presudio u vezi ovog isceniranog i montiranog javnog skandala: ja sam tu zbog nekih svojih zaključaka i iz nekih svojih principa i stavova vezanih za ovdašnje društvo, za lokalnu, pa i ovu našu disfunkcionalnu političku zajednicu, pa i ideološki: čvrsto na strani eksperta.

 

U prvom redu zato što nama eksperti odlaze, nemamo ih dovoljno, a novinara... novinara vala imamo na pasja preskakala.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook