FOTO/ Investicija od 3,5 milijardi eura

Potpisan ugovor projekta 'Beograd na vodi', demonstranti nosili transparente 'Ne da(vi)mo Beograd'

Hronika26.04.15, 19:14h

Potpisan ugovor projekta 'Beograd na vodi', demonstranti nosili transparente 'Ne da(vi)mo Beograd'
Tim projektom predviđeno je da se na površini od oko 177 hektara uz rijeku Savu izgradi više od milion kvadratnih metara stambenog prostora, oko 750.000 kvadratnih metara poslovnog i komercijalnog prostora, te više od 62.000 kvadrata javnih sadržaja - vrtića, škola, ustanove kulture, socijalne i zdravstvene skrbi, te oko 242.000 kvadratnih metara novih zelenih površina

 

Srbija je u nedjelju potpisala ugovor s investitorom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata o izgradnji poslovnog-stambenog kompleksa Beograd na vodi u vrijednosti od oko 3,5 milijarde eura kojem se protivi dio Beograđana zabrinutih veličinom i troškovima projekta.

 

Prema potpisanom ugovoru o izgradnji projekta Beograd na vodi, Srbija će biti vlasnik 32 posto kapitala, dok će partner Eagle Hills iz UAE biti vlasnik 68 posto.

 

"Ovo je veliki dan za Beograd i Srbiju. Beograd radi sve što može danas, da ne bi ostavio za sutra, jer su sutra neki novi izazovi", rekla je potpredsjednica vlade i ministrica građevinarstva i prometa Zorana Mihajlović, koja je ugovor potpisala s predsjednikom upravnog odbora Eagle Hillsa Mohamedom Alabbarom i direktorom Beograda na vodi Aleksandrom Trifunovićem.

 

Zastupnici Skupštine Srbije usvojili su 10. aprila poseban zakon - lex specialis, kojim će biti omogućena realizacija ovog kompleksa kao zajedničkog ulaganja Beograda, Srbije i tvrtke Eagle Hills.

 

beograd-na-vodi-protest

 

"Srbija i Beograd grade i ovo je velika mogućnost da zaposlimo građevinsku, strojarsku i svaku drugu industriju", ukazala je Mihajlović, koja očekuje da će ugovor kojim je predviđena gradnja skoro dva milijuna četvornih metara poslovnog i stambenog prostora biti realiziran u roku.

 

Potvrđeno je da će projekat trajati maksimalno 30 godina, ali da 50 odsto projekta mora biti završeno u prva dva desetljeća, a pri izvođenju radova prednost moraju imati domaći izvođači.

 

Tim projektom predviđeno je da se na površini od oko 177 hektara uz rijeku Savu izgradi više od milion kvadratnih metara stambenog prostora, oko 750.000 kvadratnih metara poslovnog i komercijalnog prostora, te više od 62.000 kvadrata javnih sadržaja - vrtića, škola, ustanove kulture, socijalne i zdravstvene skrbi, te oko 242.000 kvadratnih metara novih zelenih površina.

 

Prema dosadašnjim procjenama, na tom bi prostoru moglo biti više od 13.000 zaposlenih i više od 17.000 stanovnika.

 

Osnovni elementi ugovora, kako tvrde čelnici Beograda, podrazumijevaju da cjelokupan trošak financiranja projekta i rizike snosi investitor.

 

Beograd na vodi proglašen je projektom od posebnog značaja za Srbiju i Beograd, ali izravno dogovaranje investitora i srbijanskih vlasti, te način realizacije osporava dio stručne javnosti - arhitekti i urbanisti, a projektu se protive oporbene parlamentarne stranke i brojne nevladine organizacije.

 

Uoči današnjeg potpisivanja ugovora skupina od nekoliko stotina Beograđana organizirala je prosvjed protiv Beograda na vodi, ali ih je policija spriječila da u mimohodu dođu do zgrade Geozavoda, u kojoj je ugovor potpisan.

 

Demonstranti su nosili transparent "Ne da(vi)mo Beograd", veliku napuhanu žutu gumenu patku, te balone u obliku patke i slične rekvizite za vodu, a moto skupa bio je "Pokažimo im patku".

 

Protest su osiguravale pojačane policijske snage, a prosvjednici su dobili veliku podršku na društvenim mrežama.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook